Що за хора са талибаните?

14:00, 16 авг 21 / Свят 25 7680 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След като не само правителствените сили, но и САЩ и НАТО се изтеглиха безславно от Афганистан, талибаните се почувстваха като големите победители. И започнаха да се държат точно като такива. Хиляди афганистанци обаче тръгнаха да бягат от тях към Европа, въпреки обещанията за мир. „Бягаме от страх“, коментираха местни пред световните медии.

До тези няколко изречения се свежда информацията, която достига до обикновения европеец относно ситуацията в централноазиатската държава, известна с прозвището Гробницата на империите.

За да се разбере наистина какво се случва в Афганистан, трябва да се разгледат по-обстойно въпросите кои са талибаните, какво помни историята за тях и кой допусна отново да влязат „на бял кон“ в Кабул.

Властта капитулира: Талибаните завзеха Кабул без бой


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Що за хора са талибаните?

Ученици, студенти – това е директният превод на думата „талибан“ от пущунски език. Талибаните са ислямско военно движение, което възниква в средите на младежите сунити, които по време на съветската окупация се обучават в ислямски школи в съседен Пакистан. Сунитите са направлението в исляма с най-многобройни последователи. За разлика от шиитите сунитите не признават възможността за посредничество между Аллах и хората след смъртта на пророка Мохамед. Те отхвърлят идеята за особената природа на братовчед му Али и правото на потомците му.

Талибаните записват името си в историята през 1996 г., когато след края на Гражданската война поемат властта в Афганистан. Те остават начело на държавата до 2001 г., като установяват строго законодателство, произлизащо от техните собствени разбирания за шериата.

Халед Хосейни: Сърцето ми е разбито, скърбя за изгубените надежди на афганистанците

Криминалните престъпления биват наказвани физически – рязане на крайници, публичен побой, публичен разстрел и т.н. Често политическите престъпления също са третирани като криминални. Наложена е строга дискриминация спрямо жените – те нямат право да излизат на улицата, ако не ги придружава техният баща, съпруг или брат. При това трябва да носят т.нар. бурки. Те нямат право и да работят, да учат или да говорят извън дома си.

Сред извращенията на талибаните е и взривяването на многовековните статуи на Буда в Бамиан през пролетта на 2001 г. по съображения за борба с идолопоклонството.

Правителството на талибаните подпомага логистично и организацията на Осама бин Ладен - Ал Кайда. Поради тази причина след атентатите от 11 септември 2001 г. САЩ нападат Афганистан и в тясно сътрудничество с опозиционния Северен съюз свалят управлението на талибаните. И за Афганистан настъпват по-добри времена.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ първо изгони, а после върна талибаните?

Любопитно се оказва съвпадението (или „съвпадението“), че талибаните завзеха властта точно след като американският президент Джо Байдън потвърди решението на своя предшественик Доналд Тръмп за бързо изтегляне от Афганистан.

Така САЩ тихомълком и без предупреждение посред нощ напуснаха ключовата авиобаза „Баграм“ – най-голямото военно летище в страната, откъдето 20 години координираха действията си срещу талибаните. И на афганистанските власти се наложи сами да поемат контрола над него, което може би се оказа и ключовият фактор за последвалото развитие.

Разбира се, талибаните използваха момента на оттегляне на големия съюзник, за да увеличат атаките срещу силите за сигурност на правителството. Така през последните няколко месеца те успяха да завладеят повече територии от когато и да било след 2001 г. и буквално да превземат цялата държава.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ще има ли отново публични разстрели и бурки?

Първите сигнали, които изпращат талибаните, са, че този път ще бъдат по-умерени. Те обещават да уважават правата на жените, както и да защитават правото на нормален живот на всеки един човек – местен или чужденец. Чуват се призиви и да се уважава свободата на свободно изразяване. „Уверяваме хората, особено в Кабул, че техният живот и тяхната собственост са в безопасност“, каза вчера говорителят на талибаните Сухайл Шахийн.

Междувременно международната общност обеща въпреки оттеглянето на военните контингенти да не изоставя Афганистан, както това се случи между 1989 и 2001 г. Все още обаче не може да се каже доколко думата на Запада ще означава нещо за талибаните. Както и дали този път те ще скъсат връзките с терористични организации от типа на Ал Кайда. И дали това няма да означава ново засилване на терористичните нападения в европейските държави.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама