Намалете кръвното налягане с осем стъпки

20:05, 16 авг 21 / Любопитно 25 3959 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Шведският лекар Матс Халдин изброи осем лесни стъпки за понижаване на кръвното налягане в горещите дни пред изданието Expressen.

Той припомни, че горната граница на този показател е приблизително 140/90 милиметра живак. Идеалната стойност е 120/80, което обикновено се отнася за млади и здрави хора. Ако кръвното ви варира в обсега 140-160 / 90-100 милиметра и повече, е необходимо да се вземат мерки за неговото намаляване. На човек с хипертония, който е изложен на риск от сърдечно-съдови заболявания, може да бъде предписана лекарствена терапия.

Честите промени във времето причиняват главоболие

Халдин обясни, че този най-важен показател трябва да бъде върнат към нормалното, за да се избегнат заболявания като инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, деменция и други.

Има осем конкретни мерки, които могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане в допустимите граници:

1. Умерени физически упражнения или ходене по половин час веднъж дневно ще намали риска от развитие на хипертония. Физическата активност може да бъде разделена на кратки сегменти: ходене три пъти на ден в продължение на десет минути. Ако е възможно да се изкачвате по стълби вместо да ползвате асансьор, по -добре е да изберете първия вариант.

2. Стъпковият брояч на вашия смартфон или фитнес гривна ще ви помогне да следите интензивността и редовността на упражненията. Десет хиляди стъпки на ден са страхотен принос към здравето ви.

3. Стресът влияе негативно на кръвното налягане. Трябва да можете да се отпуснете и да се отървете от него.

4. През деня се препоръчва от време на време да изключвате телефона, компютъра и телевизора, за да избегнете ненужно безпокойство.

5. Добрият седемчасов сън помага за стабилизиране на кръвното налягане.

6. Храненето трябва да е редовно, но не прекомерно. Има връзка между наднорменото тегло и хипертонията. По -добре е да се ограничат порциите консумирана храна. Препоръчително е да се придържате към средиземноморска диета: консумирайте зехтин, боб и леща, риба, миди, зеленчуци и плодове. В същото време е необходимо да се ограничи употребата на полуфабрикати и наситени мазнини, които се срещат в големи количества в колбасите и млечните продукти с високо съдържание на мазнини. Храната трябва да се осолява по -малко, тъй като тази съставка влияе върху бъбречната функция, а това от своя страна повишава кръвното налягане.

7. Откажете цигарите. Това значително увеличава риска от сърдечно -съдови заболявания.

8. Алкохолът също има отрицателен ефект върху кръвното налягане, така че трябва да се избягва прекомерната му консумация, пише ТАСС, цитиран от БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама