Минеков си иска сградата от „Труд“ заради неплатен наем

15:25, 16 авг 21 / Политика 25 4551 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Министерството на културата е изпратило предизвестие за прекратяването на договор за наем на офиси в своя сграда, които са отдадени на „Труд“. Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лв. 

От ресорното ведомство посочват, че задълженията са на фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД и датират от 2015 г. до днешна дата. Оттам уточняват, че „не е имало и няма договор с „Труд Медиа“ ЕООД“

Минеков: Повечето частни медии са на държавни хранилки

В Търговския регистър е посочено, че едноличен собственик на капитала на „Южен кръст 2001“ ЕООД е „Български имоти - корпорация“ ЕООД, чийто едноличен собственик е адвокат Данчо Джиков. За него в публичното пространство е известно, че е дясната ръка на главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков. А длъжник по обезпечено вземане е „Блъсков Медиа“ АД, където редакторът е действителен собственик.

От културното министерство посочват още, че са налични редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. „През 2016 г. министър Вежди Рашидов изпраща такава. През 2017 г. служебният министър Рашко Младенов изпраща такава. През 2018 г. министър Боил Банов не подписва покана за доброволно изпълнение, въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, пише още в позицията на министерството.

Те искат сградата на ул. Лъчезар Станчев 17 , която е целенасочено проектирана и строена за нуждите на НИНКН (Националния институт за недвижимо културно наследство) да бъде използвана по предназначение. Тяхната идея е там да се поместят скъпа апаратура и архив-памет на националната култура.

Въпреки гореизложените факти, от Министерството на културата посочват, че министър Велислав Минеков ще даде известен толеранс на редакцията на в. „Труд“ да се изнесе и да намери нови офиси.

„Минеков ми е ясен, но за Радев това ли е начинът за разправа“

Решението се разчу още миналата седмица, като предизвика остра реакция от страна на главния редактор на медията и на ГЕРБ. 

Тогава Петьо Блъсков обвини служебния министър на културата Велислав Минеков във „водене на война“, която е стигнала до „безпрецедентни действия“. „Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството“, пише той в своя публикация в сайта на медията. 

По думите му служебният министър преследва „със същите прийоми“ не само вестника, но и член на семейството му, работещ в ресорното ведомство. Освен това той заподозря и намеса на държавния глава Румен Радев. „Минеков ми е ясен. Но въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?“

По време на първата си пресконференция като министър в началото на юни Минеков информира, че въпреки недостига на сгради на министерството е дало големи помещения под наем на Блъсков. Тогава той цитира договор, според който помещения в столичния квартал „Изток“ с обща площ от 450 м2 са били дадени на фирмата на Блъсков „Южен кръст“ за срок от 10 години срещу наем от 5.76 лв. на м2, при средна цена от 11 лв. м2 в района, пише „Свободна Европа“.

ГЕРБ като стожери на свободното слово

Малко по-късно от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков влезе в ролята на стожер на свободното слово и направи гръмко изказване, защитавайки изданието и хулейки действията на служебния министър. Той го обвини, че с действията си „застрашава плурализма и свободата на словото“. Биков изтъкна, че действията на Минеков не са прецедент, като даде за пример „конфликта му“ с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Всеки има право да харесва или да не харесва дадени журналисти, но нито един политик няма право да използва публичния ресурс, за да атакува определени медии“, каза още Биков и също като Блъсков призова президента Румен Радев да вземе отношение по темата.

Това е първата толкова остра реакция от страна на ГЕРБ в защита на дадена медия. Досега при възникването на конфликти, свързани с политически лица и медии, те винаги са запазвали мълчание и са се дистанцирали. В същото време неведнъж са обвинявани, че именно заради тяхното управление свободата на словото в страната ни е на 112-о място. А неуважителното отношение на техния лидер Бойко Борисов към журналистите често е било обект на критики от страна както на българските, така и чуждестранни медии. 

Именно затова вероятно в момента целта на ГЕРБ не е да пазят свободата на словота, а да атакуват служебния кабинет. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама