Какво трябва да знаем за Делта варианта?

18:30, 17 авг 21 25 4989 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерството на здравеопазването публикува повече информация за Делта варианта на коронавируса. От там обясняват, че той е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на коронавируса.

Някои изследвания предполагат, че при неваксинираните хора Делта вариантът може да доведе до по-тежко протичане на заболяването, в сравнение със старите варианти. Две различни проучвания - от Канада и от Шотландия, показват, че пациентите с доказан Делта вариант по-често стигат до хоспитализация в сравнение с лицата, при които е установен базовият Алфа вариант на вируса.

България вече е в „оранжевата зона“

Най-голям риск от заразяване с Делта варианта има сред неваксинираните хора. В редки случаи вируса могат да предават и напълно ваксинирани хора, при които има т.нар. ваксинален пробив.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ, посочват: „Въпреки това количеството вирус, произведен при ваксинален пробив от Делта при напълно ваксинирани хора, намалява по-бързо отколкото при неваксинирани хора. Това означава, че напълно ваксинираните хора вероятно са заразни за по-кратко време“.

Одобрените и прилагани ваксини срещу COVID-19 са ефективни и срещу Делта варианта. Те предпазват от тежко протичане на заболяването и хоспитализация.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама