Блокираните в Афганистан българи ще бъдат евакуирани

17:20, 17 авг 21 25 4370 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българите, блокирани в Афганистан, ще бъдат евакуирани. Това обяви служебният премиер Стефан Янев, цитиран от bTV.

Янев уточни, че българите на територията на Афганистан са повече от 11 и вече са предприети необходимите мерки за евакуацията им. 

Кога ще де случи това, не е ясно. Но акцията ще бъде съвместна с други страни членки на ЕС, чиито граждани се намират на територията на Афганистан.

От МВнР по-късно съобщиха, че петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства. Други шестима българи очакват евакуация.

В същото време, по информация на посолството ни в Катар, днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС. Посолството ни се свърза с тях по телефона, като се увери, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България. 

България се включи в международна декларация в подкрепа на афганистанския народ

Вчера България се присъедини към международна декларация в подкрепа на народа на Афганистан, в която се включиха над 70 страни. Подписалите документа страни ще работят за да подсигурят и улеснят „безопасното и основаващо се на ред и правила отпътуване на чужди и афганистански граждани, които желаят да напуснат страната“.

България ще се включи в усилията на международната общност за оказване на животоспасяваща хуманитарна помощ на цивилното население.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама