Депутатите викат Гешев в парламента

15:23, 17 авг 21 / Политика 25 4537 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С пълно единодушие - 167 гласа „за“ и нито един „против“ и въздържал се, депутатите решиха главният прокурор Иван Гешев да изготви и представи пред Народното събрание доклад за действията на прокуратурата във връзка с полицейското насилие над протестиращи през лятото на миналата година. Срокът за предсавяне на доклада е 20 август, петък.

Проектът за решение беше внесен вчера от предстаители на протестните партии, а в пленарната зала беше представен от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Той припомни, че българската държава е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за полицейско насилие, което се е превърнало в системен проблем. Иванов обяви още, че това е причината България да е поставена под поредното наблюдение за върховенството на закона, което е „поредният срам“.

Според Гешев изслушването му нарушава принципа на властите

Ден по-рано Гешев даде да се разбере, че няма намерение нито да бъде изслушван от парламентарна комисия, нито да представи доклад и да отговаря на въпроси под претекст, че с това ще наруши разделението на властите и ще накърни независимостта на прокуратурата.

Припомняйки отказа на Гешев, Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че има един начин главният прокурор Иван Гешев да не отиде за изслушване в Народното събрание - да си подаде оставката.

Пълното единодушие да бъде извикан Гешев е безпрецедентен акт на парламента. То ще го затрудни да продължи да поддържа изложените вече мотиви, че Конституцията не му позволявала да информира Народното събрание какви действия е предприела прокуратурата по повод случаите на брутална употреба на сила под колоните на Министерския съвет, без да са го налагали конкретните обстоятелства, пише „Дневник“.

Според юристи Гешев трябва да се се отзове на поканата на парламента. Ако не си яви, главният прокурор не изпълнява свое конституционно задължение да бъде изслушан. Волята в случая е в компетентността на Народното събрание, а не на главния прокурор. Защото това е форма на сътрудничество между властите, а не упражняване на парламентарен контрол.

Дали след единодушното гласуване на парламена Гешев ще преосмисли намерението си да не се яви пред депутатите, ще се разбере в близките дни.

„Магистратите не подлежат на парламентарен контрол“

Магистратите не подлежат на парламентарен контрол. Това обяви по-късно говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев макар и по друг повод - писмо от депутата Николай Хаджигенов. Като председател на временната парламентарна комисия, занимаваща се с полицейското насилие на протестите през лятото на 2020 г., той е повикал на изслушване наблюдаващи прокурори по делата за насилие.

Кръстев напомни, че съгласно решение на Конституционния съд от 1995 г., което е препотвърдено и през 2011 г. и 2017 г., президентът, вицепрезидентът, конституционни съди и всички магистрати са изключени от парламентарен контрол.

Ние не твърдим, че прокуратурата, актовете и действията на прокурорите са безконтролни. Напротив, този контрол е записан в Наказателния кодекс и в Закона за съдебната власт – единствено и само съдебен и инстанционен“, уточни Христо Кръстев, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама