Армията е готова да прати 1050 военни за справяне с мигрантската вълна

08:53, 18 авг 21 / Политика 25 4269 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Центровете за бежанци все още имат капацитет, но се запълват бързо. Това обяви министърът на отбраната Георги Панайотов, като се позовава на информацията, която има от Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Той допусна, че ако бежанската вълна ескалира - може да се наложи отваряне на нови центрове, но това все още не се е случило.

Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за противодействие на мигрантска вълна както по протежение на границата с Турция, така и по протежение на границата с Гърция, увери министърът.

„Такава готовност е потвърдена и имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с мигрантска криза”, каза Панайотов е ефира на bTV.

Европа ще плати цената за американската авантюра в Афганистан

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, ние там нямаме военнослужещи.

„Имаме български граждани, които са цивилни контрактори към международни организации на територията на Афганистан. Изпълнявали са различни задачи, продължаваме да получаваме информация какъв е техният брой, защото те нямат задължение да уведомяват държавната администрация. Искам да кажа, че сме в много тесен контакт с наши съюзници и партньори и част от тези български граждани вече са изведени от територията на Афганистан”.

Блокираните в Афганистан българи ще бъдат евакуирани

Участието ни в мисията на НАТО е безценен опит за българските въоръжени сили, защото далеч от родината те изпълняваха задачи по отбрана на територията на България, колкото и странно да звучи. Опитът на офицерите, сержантите и войниците се споделя от тях на техните колеги, които са тук и не са били на мисии. Оперативна съвместимост със съюзници и партньори, изпълнение на задачи в съвсем различни климатични условия, различни природни условия, различна културна среда. Българската армия не загуби нито един военнослужещ през всички тези 20 години на нашето присъствие в Афганистан”, допълни министърът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама