Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков

13:42, 18 авг 21 / Свят 25 4274 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската национална информационна агенция АПА. Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел.

Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент. Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт. Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българина.

Георги Марков е български писател и дисидент, който от 1969 г. до убийството му през 1978 г. живее в Лондон. Във Великобритания работи за радио BBC и „Свободна Европа“. Автор е на „Задочни репортажи за България“, които включват серия от есета, излъчени по радио „Свободна Европа“. В тях той разказва за живота в социалистическа България.

На 7 септември 1978 г. в Лондон срещу Георги Марков е извършено покушение и няколко дни по-късно той издъхва. Убийството му добива широк обществен резонанс по света и става известно като „убийството с българския чадър“, припомня БНТ.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама