В края на лятото ябълките от новата реколта се появяват по рафтовете в големи количества. Колко от тях могат да се ядат на ден и на кого тези плодове са противопоказани по принцип, каза пред радио Sputnik Рима Мойсенко, кандидат на медицинските науки и диетолог.
Според нея пресните ябълки не се препоръчват на хора с диагностицирани заболявания на панкреаса и червата, те могат да ядат тези плодове само когато са изпечени. „Ако говорим за здрав човек с нормална способност да храносмила, тогава червените, зелените и жълтите ябълки са полезни – особено киселите”, уточни Мойсенко.
Диетолозите съветват: Яжте поне по една ябълка на ден
Съдържанието на витамини и микроелементи в ябълките от всякакви сортове и цветове на кората е почти еднакво, добави диетологът. Според нея, за да не се претоварва храносмилането, е по -добре да се ядат ябълки през първата половина на деня или като следобедна закуска.
„През зимата и пролетта са достатъчни 100 грама ябълки. Сега, когато има възможност да си набавите пресни плодове, 300 грама са нормално количество, което можете да изядете и да подобрите здравето си“, каза Мойсенко.
Топ 5 най-здравословни храни на планетата
Ябълковата кора съдържа много полезни вещества, включително антиоксиданти и фибри, ето защо не е необходимо да ги белите, достатъчно е да ги измиете добре, пише БГНЕС.
Лекарят съветва и да не изхвърляте ябълката, ако видите червей. „Ако ябълката е с червей, значи е с отлично качество и не е третирана с нитрати и пестициди. Не я хвърляйте – измийте я добре и почистете поразеното място с нож”.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар