Кацаров: Не налагаме ограничения, а стимули

14:15, 20 авг 21 25 4477 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От днес влязоха в сила нови мерки за работата на заведения, спортни зали, кина, театри. Всички такива места ще могат да работят без никакви ограничения в капацитета, ако 100% процента от персонала и гостите имат сертификат за ваксина или преболедуване, или отрицателен PCR тест до 72 часа преди събитието. Иначе позволеният капацитет е 50%.

Ваксинация насила

На новата заповед скочиха от ресторантьорския бранш. От Асоциацията на заведенията обявиха, че са в стачна готовност и подготвят големи национални протести от следващата седмица. Председателят на асоциацията Ричард Алибегов се обяви против „ваксинацията на персонала насила“, което според него ще остави заведенията и без клиенти. Пред БНР той изрази не разбирането си защо министър Стойчо Кацаров е на поста си, въпреки „очевидно несправяне със ситуацията“.

Не дискриминирайте

Мерките отекнаха и в парламента. От „Има такъв народ“ заговориха за дискриминация. Те настояха за отмяна на „всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права“. „Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор“, призовават от ИТН в декларация, цитирана от bTV. От партията на Трифонов прогнозират масово напускане на персонал и невъзможност секторите да се възстановят.

Ограничения, но и компенсации

Всички ограничителни мерки да вървят заедно с компенсации на засегнатите, настояха от БСП. От левица предлагат по една минимална заплата за самоосигуряващите се лица. „Първите стъпки на кабинета касаят културни мероприятия, кина, театри и др. В тази сфера има най-много самоосигуряващи се лица. За тях правителството не предвижда никаква подкрепа, включително във внесената актуализация на бюджета”, посочи лидерът Корнелия Нинова във Facebook. БСП ще предложи компенсацията за самоосигуряващите се между първо и второ четене на закона за бюджета.

Никакви ограничения, точно обратното 

Здравният министър даде брифинг пред медиите, за да обясни новите мерки. „Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. Хора, преди да говорите, четете, моля ви се“, коментира Стойчо Кацаров. „От началото на пандемията и това лято всички мероприятия на закрито се провеждат при 50% капацитет. Това не се променя. Със заповедта дадох възможност да работят на 100%. Ако желаят, могат да продължат да работят на 50%“, поясни той. 

Никакви ограничения не са наложени, точно обратното“, подчерта министърът. „Ако държите да работите на 50%, а не на 100% моля, изпратете ми го писмено. Незабавно ще отменя заповедта“, каза той. „Не налагаме ограничения, а предлагаме стимули. Никой не задължава никого в нищо". 

Кацаров обърна внимание, че ситуацията се следи по часове и се прави всичко възможно да се отложи максимално затягането на мерките, за да не се вреди на хората. „Засега твърдя, че се справяме добре. Но ако политическите сили по този начин ще наричат черното бяло и бялото черно, и различни общественици ще си търсят повод да протестират там, където го няма – нищо няма да се получи“, коментира Кацаров.

Министърът уточни, че допълнителни мерки ще се въведат, ако ситуацията го налага. 


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама