Полиция по културните ценности ще пази историческото ни наследство

19:15, 21 авг 21 25 4180 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Специализиран полицейски състав ще пази културно-историческото ни наследство. Това съобщи в Нова Загора служебният министър на културата Велислав Минеков. Структурата се подготвя в момента. Звеното ще следи не само за иманярски набези, но и за опазването на архитектурното ни наследство.

Специалните полицаи ще минат обучителни курсове по антична история, антична металургия и много други. „Те ще пазят всичко, дори недвижимо културно наследство, дори и сгради“, коментира Минеков.

Минеков си иска сградата от „Труд“ заради неплатен наем

По отношение на тракийската могила в новозагорското село Караново, министър Минеков сподели, че видяното там миналата седмица го е натъжило дълбоко. Припомняме, че тракийската гробница бе обект на иманярски набези, а по думите на министъра покривната ѝ конструкция е компрометирана и до края на годината ще бъде заменена с нова.

Вината за състоянието на могилата е разпръсната между няколко институции“, коментира Минеков. Той допълни, че към момента има спор дори и за това кой трябва да плаща за охраната на обекта, която по думите му „не е никак евтина“, пише bTV.

„Археолозите трябва да вземат решение дали находката от Караново ще остане на място или ще бъде преместена в музея в Нова Загора. Ако се стигне до преместване, то то ще обхване надгробната камера и колесницата“, поясни министър Минеков и допълни, че проучванията в могилата трябва да бъдат подновени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама