Безплатна прожекция на филма „Засукан свят“ на крепостта „Туида“ в Сливен

09:20, 24 авг 21 / Култура 25 4818 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Безплатна прожекция на филма „Засукан свят“ на Мариус Куркински ще се проведе на 25 август /сряда/ от 20.30 ч. на сцената на крепост „Туида“. С цел спазване на противоепидемичните мерки и недопускане на струпването на много хора, местата на крепост „Туида“ ще бъдат ограничени до 50% от нейния капацитет. 

„Засукан свят“ е по едноименния разказ от сборника „Диви разкази“ (1967 г.) на Николай Хайтов. Филм за българския дух от миналото сред магически места в Родопите. Лентата разказва историята на Мильо - заченат извънбрачно в общество, което не приема това. Дошъл на този свят въпреки всички, той постоянно е на ръба на живота и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката. Той е антигероят, малкият човек. Куцият Милю.

В целия си живот се бори със засукания свят, в който живее и накрая - в миг на просветление - осъзнава: „Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!”

Всеки си има по една орисница, моите трябва да са били две! Цял живот едната рови да ме закопава, другата ме възкресява... Цял живот! Отпреди още да съм се родил.”

В живота на родопския овчар Милю трагичното и комичното постоянно се преплитат. Отхвърлен от света още преди да се роди, заради греха на родителите си, той винаги ще се бори да доказва, че заслужава щастие и уважение. Преминава през възходи и падения, но никога не загубва вярата в себе си. Съдбата постоянно го изправя на кръстопътя на оцеляването и смъртта, на любовта и омразата, на отмъщението и прошката, за да стигне до прозрението, че „Светът е много засукан и заплетен, за да познаеш кое е за хубаво и кое – за лошо!”

Можете да получите своя безплатен пропуск на касата на крепост „Туида“, който да заявите на телефона за резервация: 0895467289.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама