10-те най-опасни за заразяване с Covid места

14:00, 28 авг 21 25 2774 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Много хора отказват да бъдат ваксинирани, въпреки че се появи много по-заразния Делта вариант. Освен това всички се опитват да водят нормален живот, който включва дейности на различни места. Някои от тях са по-рискови от други, а тези 10 са най-лесните за заразяване с коронавирус, пише „Eat This, Not That“.

Църкви и други религиозни сгради

„Религиозните центрове са места за масово заразяване, когато се вземе предвид колко хора се събират там и колко дълго, трудно е да се предотврати разпространението на инфекцията, въпреки всички взети мерки“, каза д-р Катерина Шкоджик. Разбира се, трябва да носим маски и да спазваме дистанция, когато посещаваме църква и други религиозни обекти.

Фитнеси

„Много е вероятно да се заразите във фитнес зала, където по време на тренировка не се носят маски“, казва д-р Робърт Г. Лахта. Във въздуха се отделят много повече частици, защото във фитнеса дишате дълбоко, издишвате, хората се потят. Ако вече ходите на фитнес, експертите съветват да посещавате тези, които приемат само ваксинирани.

Йога

Ако ходите на групови часове по йога, където не се носят маски, лесно можете да се заразите на тези места, защото има много хора, които се потят и дишат в малко пространство.

Пътуване (с автобус, самолет или градски транспорт)

Независимо дали пътувате по работа или по други задължения, общественият транспорт е необходимо зло, ако нямате кола. За съжаление, превозните средства на обществения транспорт не са в безопасност по време на пандемия.

„Пътуването с обществен транспорт също увеличава риска от заразяване с коронавирус само защото сте в много малко пространство с много хора“, каза д-р Вивек Чериан. Той добави, че дори когато сте в самолет, където сте с маска и всъщност сте в безопасност, защото въздухът се филтрира през HEPA филтри, пак не сте 100% защитени, защото преди да влезете в самолета, трябва да преминете през летището и да бъдете близо до много хора.

Ресторанти

Ресторантите са рискови, защото не носим маски, докато ядем и пием. Освен това рискът е по-висок, ако става въпрос за малко пространство с лоша вентилация.

Басейн или плаж

Много хора се събират по плажовете и басейните и въпреки че това са места на открито, поради големия брой хора рискът от инфекция се увеличава.

Спортни събития

Тук присъстват много хора, така че аерозолните частици се разпространяват по-лесно.

Сватби

Дори при спазване на мерките, сватбите са потенциални горещи точки, особено ако се провеждат на закрито.

Киносалони

Кината са опасни, защото има много хора в малко пространство и често вентилацията е лоша.

Хотели

Въпреки че дезинфекция и почистване се извършват постоянно, циркулацията на хората е голяма и е трудно да се предпазите от инфекция, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама