Поне 11 убити при серия от експлозии до летището в Кабул

17:41, 26 авг 21 / Свят 25 5794 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Голяма експлозия е избухнала в района на летището в Кабул. Новината беше потвърдена от прессекретаря на Пентагона адмирал Джон Кирби. Последвал е и втори взрив, а първоначалните данни са за 11 убити и много ранени.

ВВС съобщава, че единият взрив е бил на вход на летището, където са били разположени британски военни. Източници на терен съобщават и за стрелба с автоматично оръжие, пише bTV.

Стрелба на летището в Кабул, един човек е убит

Предупрежденията

По-рано днес Съединените щати и други западни държави предупредиха гражданите си в Афганистан, че има голяма опасност от терористична атака на летището в Кабул. Всички местни и чуждестранни граждани бяха инструктирани да напуснат района, където има струпване на хиляди хора, които се опитват да достигнат до евакуационни полети.

Американското посолство в Кабул изпрати предупреждение за своите граждани да избягват да пътуват към летището, а тези вече там трябва да напуснат веднага заради „опасност за сигурността“.

Британското външно министерство изпрати подобно съобщение, с което съветва хората в близост до летището да „се преместят на по-безопасно място“.

Австралия призова гражданите си и хората с австралийска виза да напуснат района заради „много висока степен на опасност от терористична атака“.

Предупрежденията идват по средата на мащабен опит за евакуация по въздуха от Афганистан на чуждестранни граждани, техните семейства, както и някои афганистанци, които са работили за американската армия или други държави в НАТО, пише „Свободна Европа“.

САЩ ще се придържа към крайния срок за изтегляне от Афганистан

Огромни тълпи са се събрали в и около летището, тъй като хората стават все по-отчаяни в опитите си да избягат преди крайния срок за окончателно изтегляне на американските военни части от страната. Според американския президент Джо Байдън има твърде голям риск за сигурността, ако престоят на военните бъде удължен след 31 август и това няма да се случи.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама