Първите военни отиват на границата

14:15, 26 авг 21 25 3420 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на наша територия, обяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център „Црънча“.

Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това“, подчерта министър Панайотов.

4 млн. лв. месечно са нужни за посрещане на мигрантския натиск

Военнослужещи ще се включат в охраната на границата с Турция и Гърция. Тези, които ще заминат, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

„Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България“, посочи Георги Панайотов, цитиран от пресцентъра на министерството.

Армията е готова да прати 1050 военни за справяне с мигрантската вълна

При необходимост военните ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост).

Центровете за бежанци все още имат капацитет, но се запълват бързо, е последната информация, която имаме за мигрантската ситуация у нас. Военният министър обяви преди дни, че армията е готова да се включи в охраната на границите с Турция и Гърция, ако бежанската вълна ескалира. Властите се подготвят за евентуална мигрантска вълна, но са нужни 4 млн. лева на месец, които Министерството на отбраната няма. Този разчет е направен, ако на границата има 1050 военни с 145 единици техника. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама