Гладен е народът, Българийо, ама кой да го чуе...

11:00, 27 авг 21 25 2952 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Бедните имат различна конституция. Правят се от друго тесто, казва американска писателка Тес Геритсън и няма как да не се съгласим с нея. Все пак „сит на гладен не вярва“. Тази поговорка е валидна с особена сила у нас. 

България отдавна е на челните места в Европа по бедност на населението. За сметка на това разликата между доходите на най-бедните и най-богатите у нас става все по-смразяващо голяма. А броят на работещите бедни расте ли, расте… В същото време цените на все повече хранителни продукти от първа необходимост неимоверно поскъпват.

В последните дни социалните мрежи буквално избухнаха с клипове от огромни опашки на хора, чакащи да хванат намаления пред хипермаркети в Перник. Всички медии и епидемиолози се втурнаха да говорят за това, как няма никаква дистанция между тях и не се спазвали противоепидемичните мерки. Все едно на Слънчака или в Народното събрание някой нещо спазва, ала за там са по-лаконични. Никой обаче не обърна внимание на това, че немотията, не нещо друго е принудило хората да чакат с часове на опашки. Ако имаха достатъчно пари едва ли щяха да се редят по нощите за храна. За град като Перник, в който средната заплата е сред най-ниските за страната, няма как разлика от 2-3 лв. за бучка сирене или резан месо да не е от значение. Да не говорим, че за някои хора намалените продукти са истинска възможност да опитат от храни, които иначе не биха могли да си позволят. 

Депутатите си запазиха високите заплати

В същото време депутатите слизат от скъпите си автомобили и се перчат предизборно в парламента, кой по-висока пенсия ще предложи. А обявените от тях суми са все така обидно ниски в сравнение с другите страни от Европейския съюз. И никой не се вслушва в старата орисница Мика Зайкова, която и в миналия парламент, а и в този, призова народните представители да чуят исканията на народа. Защото „ако европейските пенсионери се чудят на кой курорт да отидат, то българските мислят за това утре как да си купят хляб“. Те не могат да си позволят да отидат на море лятото, а да отпътуват за чужбина може да им се случи само, ако напусналите родината техни деца и внуци им изпратят пари за самолетни билети. А рожбите им са там не за друго, а защото в страната ни образованите и можещите невинаги са на почит. Накрая все така става, че сервитьорките, танцьорките и маникюристките взимат повече пари от тях. Минималните осигуровки, които налагат повечето работодатели, пък ги обричат на сигурна бедност на старини. 

Почти милион българи не могат да си позволят лятна почивка

Но от политическа гледна точка да управляваш беден народ е може би по-лесно... Доволен е и на малко. Без големи очаквания и с много компромиси преглъща насъщния. И така до следващото намаление, избори или гласуване на бюджет. Защото е гладен народът, Българийо, ама кой да го чуе...

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама