Учени откриха най-северния остров в света

20:00, 29 авг 21 / Любопитно 25 3125 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени са стъпили през юли на съвсем малък скалист остров край бреговете на Гренландия, който според тях е най-северната точка на земната суша. Островчето с размери едва 30 на 60 метра и издигащо се само на 3 метра над морското равнище е било открито благодарение на разтопилите се ледове.

Откритието идва в момент, когато се разгаря битка за контрол над Арктика, в която имат интреси САЩ, Русия, Канада, Дания и Норвегия. Северният полюс е на около 700 км и в контекста на глобалното затопляне редица държави вече работят за усвояването на плавателните пътища, риболовните права и находищата на морското дъно, пише „Дневник“.

„Целта ни не беше да откриваме нов остров. Отидохме само да съберем проби“, разказва за „Ротерс“ полярният изследовател Мортен Раш.

Първоначално екипът учени помислили, че са на Удак - парче суша (по-скоро купчина чакъл и тиня), открито от датчани през 1978 г. и смятано от мнозино за най-северният остров. Едва след това проверили къде точно се намират и се оказало, че са на 780 метра на североизток.

Новото островче е със същата структура от чакъл, тиня от морското дъно и морени, дължаща се на ефекта от движение на ледник или сблъсък на голям айсберг с плитко дъно. Екип препоръчва находката да бъде наречена Керертак Аваннарлек, което на гренландски означава Най-северният остров.

За да бъде призната за остров, тази малка суша трябва да остане над морското равнище и при прилив. Рене Фосберг ръководител на департамента по геадинамика в датския Национален космически институт, смята, че находката покрива нужните критерии и не прилича на пясъчна коса, която след време ще изчезне.

Това би дало основание и за разширяване на териториалните води на Гренландия, но Фосберк, който е и съветник на датското правителство, смята, че то едва ли ще отправи претенции.

Новината разпространи датският вестник Weekendavisen, а датско-шведската експедиция е финансирана от швейцарския предприемач Кристиане Лайстер.

Мортен Раш от Университета в Копенхаген коментира, че случайно са открили сушата, на която можеш дори да кацнеш с хеликоптер и да стъпиш с гумените ботуши на точка, която е най-близката до Северния полюс“. Не е точно мястото с потенциал за земеделие и подобни неща. Просто е точка, на която можеш да слезеш на суша, да се поогледаш и да си тръгнеш. Особено ако имаш под ръка работещ хеликоптер“, шегува се той.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Davisshoof 21:28, 02 окт 21

noob pro hacker vs

2 Stephenjuibe 21:46, 06 окт 21

how to get an 888 number

3 antonsimakin 08:53, 08 окт 21

Обстоятельства к тому же уроки, те что встречаются в нас на длительности взросления значительно дают отпечаток именно на нашему эмоциональное накопление также психическое положение, от этого рубрика ментальное состояние, на данный момент, как же никогда важная к тому же востребована именно для каждого клиента. Ходить на прием именно к индивидуальному гештальт-врача Антону Симакину и узнать всяческие открытые причины пользователь имеет возможность у первое подобающий час затем попробовать по сеанс телефон либо в кабинете психолога. Веб-сайт Антона Симакина работа с психологом – это прямой шанс пройти научный-терапию или же обсудить область, из какой лично Вы ощущаете депрессию также непонимание самого себя. На сайте Вы сумеет проработать тему семьи, способы подъема, давние конфликты, психологический разум, волнующая беспокойство, денежные вопосы также другие возможные обсуждения, по каких лично Вы требуете. Именно на веб-ресурсе именно по психологических консультаций Вы сможет запросто вписаться в прием с содейственно единому переходу до Антону Симакину или же ознакомиться с достаточно актуальных объяснений в тему психологических консультаций в веб-ресурсе известного психолога.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама