Защо смартфоните са опасни за зрението?

18:35, 31 авг 21 / Любопитно 25 2973 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Използването на смартфон обикновено намалява броя на миганията, което води до повишено изпаряване на защитния сълзотворен филм от очите. Така лигавицата изсъхва и се превръща в мишена за различни микроорганизми, които причиняват възпаление на очите. Възможни са и проблеми със зрението, каза за агенция Prime Наталия Боша, офталмолог-хирург от Европейския медицински център (EMC).

Хората с очила по-рядко се заразяват с COVID-19

„Освен това е доказано, че дългосрочното фокусиране в екрана на телефона на близко разстояние причинява късогледство. То се развива и прогресира при децата, докато възрастните могат да изпитат спазъм на акомодацията - когато при гледане в далечината всичко е замъглено. Това може да бъде придружено от намалена работоспособност, замаяност и главоболие“, обясни Боша.

Специалистът смята, че най-уязвимата възраст при ползване на телефони е до девет години, така че децата не трябва да получават смартфон поне докато не навършат 10.

Възрастните трябва по-често да отклоняват поглед от екрана на смартфона и по време на употреба да го държат на разстояние поне 45 см. от очите, което е особено важно за юношите, заключава експертът, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама