Ще правят ли партия Кирил Петков и Асен Василев?

12:35, 31 авг 21 / Политика 25 3362 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Нов политически проект на служебните министри на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев – тази тема е новият „горещ картоф“ в политиката. Двамата възпитаници на Харвард са сред най-харесваните и одобрявани личности от кабинета на президента Румен Радев. Във Facebook дори вече има групи с хиляди членове, които искат двамата да създадат партия.

Петков и Василев обаче все още твърдо отказват да коментират темата, докато не приключи работата им като служебни министри. Това се очаква да стане след около две седмици, когато БСП върне третия мандат на държавния глава. Вероятността за създаване на редовно правителство е нищожна и по всичко личи, че на Радев ще се наложи да сформира нов служебен кабинет. Премиерът Стефан Янев вече заяви готовност да се влючи в него. Той дори намекна, че би станал част от евентуална формация на Петков и Василев, ако тя „работи за България”. 

Няма да говоря за политически проекти, докато не ми изтече мандатът. Реално имаме две седмици. Искам да се фокусирам върху работата, която имам да свърша”, заяви икономическият министър Кирил Петков. „Видяхме, че за три месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна”, допълни той, цитиран от Нова телевизия.

В момента съм финансов министър и имам друга основна задача. След като спра да бъда финансов министър и да се занимавам с тези основни задачи, ще си почина и ще си помисля“, заяви от своя страна Асен Василев. „Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която последните три месеца беше зададена. Трябва да се помисли много внимателно, това е много тежка отговорност, ако изобщо бъде поета“, посочи Василев.

И въпреки че двамата не потвърждават идеята за нова партия, те не я и отричат. Дори напротив – ако четем между редовете, може да открием силно желание за работа „на ползу роду болгарскому“.

Всъщност причината Петков и Василев да са толкова харесвани от хората и атакувани от политиците е много проста - те успяха да направят това, в което партиите на протеста се провалиха. Преди изборите и „Има такъв народ“, и „Демократична Бъглария“, и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ дадоха сигнали, че ще се посветят на мисията за „изчегвъртване“ на партиите на статуквото. След това и трите формации обаче толкова се заплетоха във вътрешни войни, дребнавост, постове, плагиатство и гражданство, че забравиха за най-важната си задача. Така на сцената блеснаха възпитаниците на Харвард, които без много гръмки речи направиха това, което другите не успяха - приложиха „изчегвъртването“ на практика. И се получи така, че именно Петков и Василев отговориха на очакванията на избирателите на ИТН, ДБ и ИБГНИ. А стъпката от това до „крадене на гласове“ от тях е ужасно малка.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама