Прокуратурата не е позволила на ДАНС да разгласява информация за Пеевски

15:14, 31 авг 21 / Политика 25 3146 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Специализираната прокуратура не е позволила на ДАНС да оповести информация, свързана с бившия депутат Делян Пеевски. Това съобщи по време на заседание на парламентарната комисия „Магнитски“ заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев.

Днес комисията изслуша представители на финансовото разузнаване в ДАНС и подуправителя на
БНБ Радослав Миленков за работата на институциите по отношение на превенцията на корупцията
и изпирането на пари. От думите им се разбра, че институциите са получавали уведомления,
свързани със санкционираните по “Магнитски” и са работили по тях, но по-активно след 2 юни, когато САЩ оповести списъка.

На 2 юни Министерството на финансите на САЩ обяви, че заради "тежка корупция" санкционира по глобалния акт "Магнитски" 6-ма български граждани, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и техни компании. В резултат БНБ даде указания на банките у нас да внимават и да спазват всички указания на Закона за мерките срещу изпирането на пари по отношение на трансакциите на засегнатите лица. Българското министерство на финансите пък публикува национален разширен списък по "Магнитски". Впоследствие обаче и Пеевски, и Божков оспориха пред съда санкциите срещу тях.

Шефът на БНБ: Банки, неспазващи санкциите „Магнитски“, също може да влязат в списъка

От думите на Станчев се разбра, че ДАНС е предоставяла на прокуратурата анализите, извършвани
от финансовото разузнаване. “Няма как да предоставим тази информация, тъй като ни беше
забранено от страна на специализираната прокуратура и ВКП”, заяви Станчев пред членовете на
комисията.

Той не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка „Магнитски“, тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено.

Българските институции - неспособни да засекат „корупцията” на Божков и Пеевски

Председателят на временната комисия в Народното събрание Надежда Йорданова от Демократична България” изрази негодувание срещу това, че българските институции са се оказали неспособни да засекат „корупцията” на Божков и Пеевски и се е стигнало до ситуация, в която чужда държава изобличава действията им.

Йорданова изрази разочарование и от отказа да се предостави информация заради следствената тайна. Според нея обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни беше "зашлевен шамар, защото не работим добре". Тя каза, че е изключително притеснена от това, че държавното финансово разузнаване и БНБ не виждат проблем в създалата се ситуация.

"Мисля, че колегите около тази маса не са изненадани, че в момента в който се получава проблем, прокуратурата го скрива под пелената на следствената тайна. Това е сериозен въпрос, който трябва да получи решение. Не може по сериозни въпроси, въпроси от които се разбира, че финансовата система е била застрашена, да бъде отказвана информация", каза Йорданова, цитирана от Mediapool.

Тя попита подуправителя на БНБ дали рискът от корупция фигурира в системите за оценка на риска от изпиране на пари. "След санкциите по "Магнитски" направихте ли нова оценка за това дали и колко са ефективни тези системи, които до 2 юни явно сте считали за ефективни", попита тя. От думите на Миленков се разбра, че ще се прави преглед на оценките на риска, а терминът "корупция" бил неясно дефиниран в българското законодателство.

"Вие видяхте реакциите и на финансовото разузнаване, и на подпуправителя на БНБ. Аз съм изключително обезпокоена, че те проблем не виждат. Вие да чухте, че след 2 юни са започнали проверки, които да установят защо не са сработили мерките? Аз не чух такова нещо. Разбра се, че активната информация за рискови сделки е започнала да идва след 2 юни. Ние какво, трябва да разчитаме само на международните партньори, за да ни свършат работата тук ли? Това е абсолютно недопустимо", коментира пред журналисти Надежда Йорданова след края на заседанието на комисията.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият и дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 60 млн. лв. Все пак от думите се подразбра, че е имало подаден сигнал в агенцията по темата, пише БГНЕС.

От „Има такъв народ“ поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка „Магнитски“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама