В БСП искат да чуят мнението на Радев за партия на служебните министри

09:45, 01 сеп 21 / Политика 25 2815 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Един от най-обсъжданите въпроси тези дни е дали част от служебните министри подготвят нов политически проект. 

„Звездите“ в кабинета са Асен Василев (финанси), Кирил Петков (икономика). Двамата вече заявиха, че имат енергията и желанието да предизвикат промяна в страната и смятат да останат в политиката, големет въпрос е как - самостоятелно или като се присъединят към нова формация.

Засега обаче и двамата избягват конкретиката и отлагат разговора в бъдещето, когато приключат ангажиментите им към служебния кабинет. И макар всичко още да е в сферата на хипотезата, политолози и социолози вече предричат успех на един нов проект около Асен Василев и Кирил Петков. Дали и кога ще стане това - зависи и от това дали Румен Радев ще ги покани и във втория си служебен кабинет, тъй като до този момент поне по думите на ПЕтков такъв разговор не е воден. Самият той обаче вече отхвърли идеята да се кандидатира за президент на предстоящия вот през есента и обяви подкрепа с две ръце за втори мандат на Румен Радев.

Топлите отношения между президента и министрите му обаче не радват особено БСП, които вече обявиха подкрепата си за Радев (макар и постфактум). Червеният депутат Стоян Мирчев настоя президентът да каже какво е отношението му към евентуалния нов проект, който се спряга около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев

„Важно е Радев да каже какво е отношението му към тази партия преди президентските избори, за да го чуят и нашите членове. Това би било коректното отношение към всички хора от БСП, които застанаха зад него и го избраха в първия мандат“, обясни Мирчев в ефира на Нова телевизия.

И допълни, че това е особено наложително, след като служебният премиер Стефан Янев е заел позиция в подкрепа на един такъв нов бъдещ проект. Неговият премиер зае позиция, която президентът трябва да каже дали одобрява или не, каза той.

Премиерът е служебен и избран от президента. И те би трябвало да бъдат надпартийни без позитиви и отношение към една или друга партия. Затова това залитане на Стефан Янев ми се струва странен, коментира Мирчев.

Според него този нов проект не е конкурентен за БСП, защото клонял повече вдясно. А и Радев, връчвайки мандата на БСП, дал знак към социалистите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама