„Политкаст“ еп. 8: Защо не ни трябва мултикултурализъм?

10:00, 05 сеп 21 / Политкаст 25 2809 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Да започна с едно уточнение – не ни трябва, а и почва у нас няма, мултикултурализма като доктрина, която продават на Запад през последните десетилетия. Причините за това обаче не са националистически амбиции. Нито пък е конвенционалното обяснение, че мултикултурализмът размива идентичността и естествена енергия на нацията – това е ясно на почти всички. Но с риск да разочаровам хората от двата крайни спектъра на политическия компас - причината помоему е много проста и тя е, че в своя генезис ние сме мултикултурно общество и нация. Сега ще обясня защо.

Да започнем от това, че в своя бит, култура и обичаи сме взели много и от османците, и от руснаците, и от балканските ни съседи, а през цялото това време сме се увличали и сме интегрирали и западното. Мултикултурализъм виждаме навсякъде около нас – в архитектурата, в диалектните форми на езика ни, в кухнята ни ако щете.

Какво да кажем за религиозната толерантност – основно условие на мултикултурното течение – в това отношение мисля, че заслужаваме златен медал. А една обиколка из Родопските села, разградско, шуменско, търговищко и други райони показва много ясно защо. Същевременно нямаме история на религиозни конфликти и гонения, за разлика от много други нации. Впрочем колко столици могат да се похвалят с православен храм, католически храм, джамия и синагога в радиус от един квадратен километър в центъра на града? Защото ние можем.

Освен това имаме и доста дълга история на междуетнически толеранс и уважение в пределите на България, чиито апогей е спасяването на българските евреи. Българи, турци, помаци, български турци, роми, евреи, арменци, гърци и други са живели в мир през независимата ни история, а в същия период в редица държави отношението към етническите малцинства е било меко казано жестоко.

 

Целия коментар чуйте във връзката долу!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама