Образованието в Азия: По-достъпно отвсякога за българите

09:00, 03 сеп 21 25 2434 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

През последните години възможността за образование в чужбина е все по-достъпна. Дори коронавирусът, напук на всички прогнози, не успя да попречи да се разкрият нови хоризонти за бъдещите студенти. И определено българите не трябва да се ограничават само до популярната опция за образование във Великобритания, Австрия или Германия. 

Накъде гледат кандидат-студентите след Брекзит?

Азиатските държави все повече се издигат в класацията на едни от най-добрите университети. Именно затова те са все по-примамлив избор на една по-различна алтернатива на европейското образование. Причините за това не са никак малко: иновативни програми, достъпни такси, програми на английски език, съчетани с екзотичната култура и още, и още… Именно затова потърсихме директорът на международния офис в университета за напреднали науки в Киото (Япония) - Кийоши Такеда. Той усърдно се занимава с популяризирането на международната инженерна програма на университета, както и с набирането на квалифицирани чуждестранни студенти.

По думите му предвид добрите исторически отношенията между България и Япония, в бъдеще може да има много повече аспекти на обмен и академично сътрудничество между двете страни. Довод за това са уникалните силни преимущества, които притежават и които биха могли да  споделят помежду си. А академичните традиции в Азия несъмнено могат да обогатят образователния опит на европейските студенти, тъй като те се различават много от другите континенти. Както по тематиката на предлаганите курсове, така и по самия начин на преподаване.

Традиционно азиатските страни дават приоритет на ценностите на скромността, цялостното развитие на характера и сътрудничеството. Тези ценности са естествено вкоренени във всеки аспект на взаимоотношенията между учител и ученици и академичните дейности в груповата работа. Веднъж потопен в такава среда, човек може да забележи как се движи различната динамика на човешките взаимоотношения и как те водят до успех в обществото“, отбеляза той. По думите му това може да бъде от полза за много европейски студенти, които са израснали в индивидуализма. А и може да бъде добра възможност за тях да преразгледат европейските културни ценности и да се насочат към нови начини на мислене.

Според него по-младите поколения в България са добре запознати с културните приоритети на Япония. А това до голяма степен е в основата на добрите възможности за развитие, сътрудничество и академичен обмен. „Те познават японското аниме или манга, поп културата и продуктите за онлайн игри, които са се превърнали в начин на живот“, казва той. 

Кийоши Такеда смята и че силното присъствие на японски индустриални продукти в България също е добър магнит за тези, които искат да научат за Япония. Като пример той даде японските автомобили, които набират все по-голяма популярност в страната ни. А именно в университета за напреднали науки в Киото студентите могат да научат много повече за създаването на модерните електрически автомобили.

„Тъй като светът напредва с технологиите, това от своя страна изисква напълно различен набор от инженери от тези от миналото. Например, изискват се различен набор от умения от инженерите, които искат да създадат електрическа кола - един от съвременни продукти на инженерния свят. Един инженер сега трябва да има цялостно разбиране за механичните, електрическите и компютърните технологии, за да произведе такъв модерен продукт като електрически автомобил. Това изисква още по-напреднали умения при изобретяването на нови материали, които трябва да са по-леки, но по-солидни за колата“, твърди Такеда. 

По думите му техният университетът е първото по рода си инженерно училище в страната, което предлага вълнуваща мултидисциплинарна програма. В нея студентите могат да постигнат цяла гама от умения, необходими, за да станат успешни в този модерен инженерен свят. В програмата се включени изучаването на изчислителната техника, устройствата, цифровата комуникация, изпълнителните механизми, енергетиката, дизайна, както и още много други. Освен това студентите имат и голяма гъвкавост при избора на конкретните области, които желаят да учат. Университетът предоставя и основни проекти на инженерни студенти от четвъртия до седмия семестър, за да завършат програмите си. Те имат за цел да се справят с индустриалните предизвикателства, пред които са изправени компаниите в реалното общество. 

Като приоритет на града, в който се намира университета, Кийоши Такеда изтъкна и стимулиращата среда за изграждане на кариера. По думите му Киото е известен като град на индустрията, където най-добре представените в света механични и електронни компании изграждат своите централи. „Инженерният факултет на KUAS дава възможност на студентите да работят с истински инженери в пълноценната производствена индустрия. Тези уникални индустриални среди, в допълнение към най-модерната инженерна програма, ще предложат на българските студенти, запалени по съвременните технологии, чудесна възможност да научат, постигнат и използват най-новите умения, необходими за успех като съвременен инженер, както в Япония, така и в други страни“, подчерта още той.

*Интервюто бе проведено чрез и благодарение на консултантите по образование в чужбина от ЕДЛАНТА, които работят с Кийоши Такеда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама