Първа проба от повърхността на Марс

20:00, 03 сеп 21 / Любопитно 25 2655 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Марсоходът на НАСА e взел първа проба от повърхността на Червената планета, след като миналия месец не успя, съобщи Асошиейтед прес.

Главният инженер на марсохода „Пърсивиърънс“ Адам Стелцнър я нарече „перфектна проба“. „Никога досега не съм бил така щастлив да видя дупка в скала“, написа той в Twitter.

От НАСА изчакват да получат още снимки, преди да обявят мисията за успешна, макар че „екипът е уверен, че пробата е взета“, предава БТА. Първите снимки, получени в НАСА, показват проба в тръбата, но последващите изображения не са били така категорични заради липса на светлина. От НАСА съобщиха, че е възможно пробата с дебелина на молив да е попаднала по-навътре в тръбата в резултат на вибрациите и уточниха, че ще изчакат още кадри.
 

„Пърсивиърънс“ кацна на Марс през февруари с мисия да събере скали, в които да се търсят следи от древен живот. Преди месец марсоходът проби доста по-мека скала, пробата се изплъзна и не влезе в титаниевата тръба, предназначена за съхранението ѝ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама