Партиите на статуквото блокираха закриването на спецправосъдието

15:45, 03 сеп 21 / Политика 25 2194 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, заради което не бе събран кворум за гласуване на законопроекта, който предвижда закриване на специализираните прокуратура и съд. Обсъждането пропадна, въпреки че дори главният прокурор Иван Гешев беше дошъл в Народното събрание, за да изрази становището на прокуратурата във връзка с готвените промени.

Гешев атакува пред КС правото на депутатите да го викат

Измененията в Закона за съдебнта власт, които предлагат от „Демократична България“, целят специализираните съд и прокуратура да бъдат закрити, а делата в съдебна фаза да бъдат довършени от същите състави, но назначени в окръжните съдилища на чиято територия са извършени престъпленията. Главният прокурор коментира, че това ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос, като цената ще я платят българските граждани.

В крайна сметка заседанието на правната комисия пропадна, тъй като присъстваха единствено народните представители от „Демократична България“ и  „Има такъв народ“. Поради липса на кворум не се прие и предложението заседанието да се отложи с един час или да се проведе извънредно утре. „Заседанията на комисиите, както и на НС и проблемите с кворума много ясно показват накъде отива този парламент“, коментира председателят на Народното събрание Ива Митева, цитирана от „Сега“.

„Не смейте да ме викате повече“ – това ни каза Иван Гешев

На излизане от зала главният прокурор Иван Гешев влезе в словестна конфронтация с депутата от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Той го попита кога най-накрая ще разпита обвиняемия бизнесмен Васил Божков за твърденията му, че е дал близо 70 млн. лева подкуп на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, за да му спестят плащането на хазартни такси. Гешев отказа да отговори и си тръгна.

„Оказа се, че г-н Гешев отказва да отговори на въпрос на депутат. Нищо, ще го изчакам до следващия път, в който той ще се появи тук в парламента и ще го попитам пак“, написа в своя Facebook Мирчев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнонименГергана Христова 18:37, 03 сеп 21

Комонистка съм от бебе със цялата рода.Но Нинова щом тръгна с хунтата,край приключваме с бсп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама