В комисия: Одобриха отпускането на още над 300 млн. за здравеопазване

17:57, 03 сеп 21 / Политика 25 1675 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бюджетната комисия в парламента прие да се дадат още над 300 млн. за здравеопазване. Актуализацията на бюджета е около 200 млн. лв. в здравното министерство и около 134 млн. в НЗОК. Сега добавиха още 4 млн. лв. Това обясни зам. - здравният министър Димитър Петров, след като бюджетната комисия в парламента прие актуализацията на бюджета на НЗОК.

„Ние ще предложим още 32 млн. лв. на второ четене към бюджета за министерството - от тях около 24 млн. за закупуване на „Ремдесивир“ и около 5-6 млн. за лични предпазни средства и отделно около 2 млн. за антигенни тестове“, посочи Петров, цитиран от БГНЕС.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че са се появили много неверни твърдения, свързани с методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия. Методиката е подписана от БЛС и от надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия. Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв. Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ, обясни той.

Той уточни, че на консултант, извикан в ковид отделение му се зачита цял ден, а не минути. Освен това предложенията за плащанията идват от директорите на лечебните заведения. НЗОК само проверява дали са нормални изчисленията и да заплати съответната сума, подчерта Салчев.

БЛС и Надзорния съвет на НЗОК са започнали разговори за нов тип скала, която  определя каква сума от въпросните 1000 лв. да се изплащат на общопрактикуващите лекари.

Шефът на касата припомни, че при специалистите в извънболничната помощ е било предвидено към МЦ и ДКЦ-тата да се плащат 30 000 лв., за т. нар. триажни центрове. Ако се приеме методиката и се позволи те да диагностицират и лекуват леките и средно тежките случаи, тогава ще продължим със заплащането по 25 лв. за два прегледа до 10 дни от специалистите в ДКЦ-тата, обясни Салчев. Стана ясно, че голяма част от тези 200 млн. лв. са трансфер към Касата за тези плащания.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама