Неофит: „Съединението прави силата“ днес е само златна сентенция на входа на парламента

15:12, 06 сеп 21 25 2494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението, смята патриарх Неофит. В неговото тържествено обръщение по повод годишнината от Съединението той призова обществото да намери отново общи сили.

„Съединението прави силата“ – емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи. В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда – Народното събрание“, пише патриархът. Той призовава да „изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия“.

В своя поздрав председателят на парламента също акцентира върху темата за разделението. Ива Митева изрази съжаление, че 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. „Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани“, посочи тя.

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пък подчерта, че преди 136 години българите са показали кое е правилно. „Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението.  Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример“, посочи той.

Соцлидерката Корнелия Нинова изрази надежда, че щом предците ни са могли да се обединят зад общ идеал, значи можем и ние. „От римско време има една сентенция: разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай“, посочи тя.

Премиерът Стефан Янев от свя страна отбеляза, че Съединението е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал. „Преди повече от век българите демонстрират политическа зрялост и блестящо съчетаване на дипломация, борбеност и воля за единение. Имайки за пример великото и достойно дело на нашите предци, днес е недопустимо да бъдем безразлични към техния завет или да търсим оправдания, с които да намалим очакванията към себе си”, написа той.

Поздравленията на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче прераснаха в заимни критики.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама