Все пак поканиха Ахмед Доган в комисията „Росенец“

10:56, 07 сеп 21 / Политика 25 2396 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган все пак бе поканен за изслушване в парламентарната комисия „Росенец“. Повторното гласуване се наложи заради оспорване на кворума на предишното заседание. За извикването му гласуваха 7 депутати, а двамата представители на ДПС бяха против, което доведе до спор между председателя на комисията Калоян Янков от „Демократична България“ и депутата Хамид Хамид от Движението.

Припомняме, че на миналото заседание на комисията Янков настоя почетният председател на ДПС да бъде изслушан. Тогава заради липса на кворум предложението не бе разгледано. Днес се стигна до гласуване.  

Депутатите решиха още да поканят за изслушване министъра на вътрешните работи, който да докладва за реда и организацията на масовите мероприятия на 11 юли м г., които ескалирали и само намесата на полицията предотвратила сблъсъците.

Депутати искат да извикат Ахмед Доган в комисията „Росенец“

На гласуване не бяха подложени предложенията на ДПС да бъдат поканени всички 5800 участници в протеста в защита на Доган и журналистите на „Капитал“, които са били на катамарана, тъй като председателят на комисията ги определи като „смехотворни“, предаде БНР. 

Заседанието беше преждевременно закрито заради напускането на депутата от ДПС Рамадан Аталай в знак на протест, че комисията се занимава с несвойствени въпроси.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 14 септември. 

По-рано в интервю за националното радио Калоян Янков заяви: „Г-н Ахмед Доган не е обикновен пенсионер, както се опитва да ни го представи г-н Хамид. Той е видна политическа личност, което е едно определение според Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ползва като свое имущество за десетки милиони левове, принадлежащо на фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лица“. По думите му има две фирми с фиктивен или симулиран бизнес. И това е хипотезата за изслушването на Доган. „Викаме го, защото използва имотите и има съмнения около собствеността и бизнеса на тези фирми, които са и свързани с него“, коментира той.

Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея, тя притежава над 100 дка в парка „Росенец“. Другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 г. е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 г. в размер на 51 млн. лв. и загуби от 24 млн. лв. и приходи от продажби 611 хил. лв.“, обясни Янков.

„Това означава, че фирмата е във фалит.  Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган“, каза още Янков, като допълни, че комисията е установила 6 класически индикатора за пране на пари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама