ЦИК при президента: Избори 2 в 1 са възможни и по-евтини

16:00, 08 сеп 21 / Политика 25 3393 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Провеждането на парламентарните и президентските избори на една дата е възможно и вероятно би било по-евтиния вариант от това двата вота да са на различни дати. Това обясниха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на срещата си с държавния глава на „Дондуков“ 2.

Към момента датата на президентските избори е ясна – 14 ноември. Датата на парламентарния вот обаче зависи от деня, в който Радев ще разпусне 46-ото Народно събрание. Преди да вземе решение обаче държавният глава поиска да разбере от ЦИК кой от вариантите би бил възможен и по-лесен за организиране.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ избори 2 в 1

Българите натрупаха чувствителна електорална умора. Освен това, трябва да отчитаме и факта, че Народното събрание определи последната възможна дата за президентски избори. Върнатият вчера мандат стеснява възможностите за маневриране във времето за определяне и на парламентарните избори. Затова в обществото се говори все по-често за избори 2 в 1”, обясни Радев, въпреки че самият той от самото начало се обяви против този вариант, тъй като не е в духа на Конституцията и разделението на властите.

ЦИК е готова за всички варианти

ЦИК е готова да проведе парламентарните и президентските избори както на една и съща дата, така и на различни, обяви председателят ѝ Камелия Нейкова пред президента.

Засега не е ясно колко пари ще са нужни при отделните варианти, но общото мнение е, избори 2 в 1 ще излязат по-евтино. При този сценарий ще трябва да се купят допълнителни машини и ще нараснат възнагражденията на избирателните комисии, но ще бъдат спестени средства от логистиката, а и ще се спестят време и пари за пренастройка на машините между отделните гласувания.

„От технологична гледна точка, в случай, че се проведат на различни дати, нашата препоръка е да има минимум две седмици разстояние, това е критичния минимум“, посочи Нейкова. Според ЦИК тва време е необходимо за пренастройка на машините, включително връщането на тези от чужбина в България и изпращането им обратно в секциите извън страната.

Представителите на ЦИК посочиха пред президента, че се обсъждат варианти за гласуване с една или две карти, като са възможни и двете хипотези.

Цветозар Томов изтъкна, че евентуален допълнителен разход за машини сега ще намали разходите за местните избори през 2023 г., когато ще бъдат необходими повече устройства.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама