Скандалът „500 К“: Настана ли време разделно за „Изправи се БГ! Ние идваме“?

11:50, 08 сеп 21 / Политика 25 4347 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Скандалите около най-малката парламентарна група в 46-ия парламент не стихват. В окото на бурята този път е лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева, която бе обвинена в опит да разцепи групата на „Има такъв народ“ срещу половин милион лева. Сумата от „500 К“ била надраскана на листче пред депутата Радостин Василев по време на лична среща между двамата, твърдят от партията на Слави Трифонов.

След серия от взаимни нападки, призиви за явяване на полиграф и закани за среща в съда, Специализираната прокуратура реши да се намеси в спора и да разследва Дончева за корупция. Макар самият Василев да уточни, че нито пази въпросното листче, нито може да каже, че тя му е предлагала подкуп…

Татяна Дончева предлагала на хора от ИТН да се отцепят срещу 500 000 лв.?

Напрежението в ИБГНИ обаче осезаемо нараства и лидерите в тази млада и многокомпонентна формация не са очаровани от случващото се. От поведението им става ясно, че Дончева не може да разчита на голяма подкрепа сред колегите си. Нещо повече, този скандал може да има сериозни последици за коалицията и дори да доведе до разпада ѝ.

Знаците, които сочат в тази посока не са малко. На първо място, в разгара на скандала стана ясно, че „Волт“ на Настимир Ананиев се дистанцира от ИБГНИ, тъй като „ръководството на коалицията се е капсулирало в един затворен кръг и забравя очакванията на протестиращите“. Формацията побърза да разсее внушенията, че проектът започва да се разпада като посочи, че „Волт“ на практика никога не са били част от коалицията, но усещането за поставените разделителни линии остава.

Днес Ананиев намекна, че може да подкрепи формация около служебните министри Кирил Петко и Асен Василев, тъй като „профилът им е същият като на хората от „Волт“ - млади, амбициозни, които действат“. „Ако има такъв проект, той със сигурност ще прекрои това, което се случва в България и съм сигурен, че ще има опашка от желаещи кой да се включи“, коментира той в ефира на БНТ.

Ще правят ли партия Кирил Петков и Асен Василев?

Поведението на Дончева със сигурност не среща одобрението и на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, които признаха, че са научили за срещата не от нея, а от медиите. По-критичният от двамата – адвокат Хаджигенов нарече разговора между Дончева и Василев безобразен и посочи, че не вярва на думите на нито един от тях.

„Самото отиване и провеждане на такъв разговор, абстрахирам се от пълнежа, това политика ли е? Според моите разбирания не е“, каза той в ефира на Нова телевизия. Хаджигенов допълни, че разговори за политики от името на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ се водят само от него или от Мая Манолова. Според него подобни разговори като този на Дончева и Василев са неприемливи. По същия начин неприемливо било поведението на Дончева и пролетта, когато бе отишла да преговаря с БСП за коалиция. „Все пак познавам отдавна Дончева“, каза той.

Арман Бабикян заяви, че ще се довери на фактите. „Нямаме основание да вярваме или да не вярваме. Ако това е вярно, никой не е готов да насърчава такъв тип поведение, това е ясно. Ако не е вярно, никой пък не трябва да насърчава обратния тип поведение - за хвърляне на обвинения“, коментира той пред БНТ, с което показа, че подкрепата за Дончева не е безрезервна.

Преди броени дни двамата учредиха сдружение „Ние идваме“. Начело на новата формация, която стартира като сдружение с нестопанска цел, ще бъде Хаджигенов. Чрез новото сдружение те ще преговарят с формацията около Мая Манолова „Изправи се БГ“ дали да участват заедно в изборите. Не се изключва обаче възможността за преговори и с други политически сили. Случайност, не мисля?

Големите кавички

Единствената, която яростно брани Дончева е Мая Манолова, която обяви, че спира диалогът с хората на Слави Трифонов. От думите ѝ обаче не стана ясно дали поне тя е била наясно за срещите на лидера на „Движение 21“. В действията на Манолова отново няма нищо случайно - именно мандатът на „Движение 21“ направи възможно явяването на изборите на гражданското сдружение на Манолова и компания, ето защо добрите отношения там са важни.

Скандалът „500 К“ е големият тест за малката коалиция преди новия вот. Формацията успя на два пъти да прескочи летвата за парламента, използвайки инерцията и подкрепата от антиправителствените протести. Двата провалени опита за съставяне на правителство на промяната и грозните сцени на пазарлъци и обиди между партиите в парламента обаче гарантирано ще доведат до отлив на подкрепа за всички протестни партии. Най-засегната от всичко това е ИБГНИ, за която 47-ия парламент може да се окаже мираж. И те го знаят, и ние го знаем. Ето защо логично третият път вероятно ще има промяна и не е сигурно, че ще видим „Изправи се БГ! Ние идваме“ в сегашния формат. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама