Започва исторически съдебен процес за атентатите в Париж през 2015 г.

14:29, 08 сеп 21 / Свят 25 3539 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В Париж започва исторически процес срещу съучастниците в терористичните атентати на 13 ноември 2015 г., в които загинаха 130 души и пострадаха стотици. 20 са обвиняемите по делото, което ще продължи девет месеца.

Трагичните събития от зала „Батаклан“, заведенията в Париж и стадиона „Сен Дени“ преди шест години ще оживеят на паметния процес, който започва днес. Отговорност за атаките пое групировката „Ислямска държава“.

Специално приготвената зала в Съдебната палата побира 550 души, участват 330 адвокати, 1800 са тъжителите, главно пострадали и близки на жертвите.

От 20-те обвиняеми на скамейката ще бъдат 14, замесени по различен начин в подготовката на нападенията, от шестима задочно съдени петима са смятани за мъртви, а последният е задържан в Турция. Основният обвиняем, Салах Абдеслам, единствен останал жив от десетимата терористи, беше заловен по-късно в Белгия. 

Процесът ще започне с изложението доказателствата за обвиненията, следват многобройни показания, включително на тогавашния френски президент Франсоа Оланд.

Това е най-дългият процес досега във Франция, заседанията ще бъдат записвани за историята.

Терористичната опасност в този момент е много висока, както предупреди вътрешният министър Жерал Дарманен. Целият район около съдебната палата е отцепен и щателно охраняван, предаде БНР.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама