В Кабул САЩ убиха погрешка свой служител вместо терорист

11:05, 11 сеп 21 / Свят 25 2628 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Американският въздушен удар в Кабул на 29 август погрешка е убил служител на калифорнийска фирма, който поискал убежище в САЩ, съобщава „New York Times“.

В края на август 13 американски войници и десетки местни жители бяха убити при експлозия на летището в Кабул, откъдето хората бяха евакуирани. САЩ обвиниха „Ислямска държава на вилает Хорасан“ за атаката и убиха двама от нейните членове с удар с безпилотник. Според Пентагона колата, унищожена от дрона, е превозвала големи количества експлозиви и представлява непосредствена заплаха за летището в Кабул. По-късно CNN съобщи, че при удара са загинали девет цивилни, включително шест деца. В същото време говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че американските военни не се съмняват в правилността на избраната цел. Вашингтон не коментира информацията за смъртта на цивилни.

Поглед назад: Трагедията, която промени света

„New York Times“ обаче постави под въпрос версията на Пентагона, като се позовава на видео доказателства и интервюта с колеги на починалия шофьор, както и с членове на семейството му в Кабул. „Докато американските военни са признали само три цивилни жертви, роднините на Ахмади казват, че 10 членове на семейството му, включително 7 деца, са били убити при удара“, пише медията.

Журналистите възстановяват картината от въпросния ден: сутринта на Ахмади се обадил началникът му и поискал да му върне лаптопа. Ахмади тръгнал с колата. Американските военни обаче сметнали къщата му за убежище на терористи и следили белия му седан. През целия ден, според вестника, дрон е кръжал над колата. Близките на починалия отрекоха в интервю с журналисти на изданието връзката му с терористи. Това, което военните сметнали за подозрителни действия, било рутинен работен ден. NYT също пише, че Ахмади сложил в колата си не бомба, а бидони с вода, които да занесе на семейството.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама