Талибаните ще допуснат жените до университетите

19:20, 12 сеп 21 / Свят 25 2927 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На жените в Афганистан ще бъде разрешено да учат в университети само в аудитории, разделени по пол, а ислямското облекло ще бъде задължително, заяви член на новото талибанско правителство.

Назначеният за образователен министър Абдул Баки Хакани изложи новите политики на пресконференция в Кабул, няколко дни след обявяването на изцяло мъжки временен кабинет на талибаните.

Поглед назад: Трагедията, която промени света

За разлика от предишното си управление в края на 90-те години, сега правителството на талибаните обещава, че ще спазва правата на жените. Тогава момичетата и жените бяха лишени от образование и напълно изключени от обществения живот. По този повод Хакани заяви, че талибаните не искат да върнат часовника с 20 години назад. Студентките обаче ще тряба да се съобразяват с редица ограничения, включително задължителен дрескод.

Ще се завърне ли ислямският тероризъм?

Образователният министър на талибаните обяви, че носенето на хиджаб ще бъде задължително, но не уточни дали това включва само носене на забрадки или и скриване на лицето.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама