Отчетът на Кацаров: COVID план, нови медицински стандарти и още

12:12, 15 сеп 21 / Политика 25 2184 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

COVID план, електронно здравеопазване, нови медицински стандарти, одит в болниците. Това са само част от резултатите, които здравният министър Стойчо Кацаров представи като отчет след четирите си месеца на поста.

Служебният министър посочва, че се е натъкнал на хаос и скандални разкрития. Кацаров отчита, че смъртността у нас е най-висока в ЕС още от преди пандемията, а резултатът след това е с 30% по-лош.

Той посочва още, че пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ.

Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности. По броя поставени ваксини срещу коронавирус сме последни в ЕС.

Според него за всички неуспехи в борбата с коронавируса, а и в здравеопазването въобще вина имат предишните управляващи.

Национален оперативен план за справяне с пандемията

Кацаров посочва, че преди встъпването му в длъжност страната ни няма единен протокол за поведение при заразяване със  SARS-CoV-2, което е сред причините за високата смъртност. Под негово ръководство е създаден Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19.

Актуализирани са и противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. Въведен е единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др.

Приоритетна имунизация на възрастните хора

До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина.

Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места. Само за месец са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За сравнение времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст, се посочва в отчета. 

Доставка на ваксини 

От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 хиляди ваксини. Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини, се казва в отчета на МЗ.

Информационна кампания за ваксинация

Според служебния министър скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите.

Той отчита, че в неговия мандат здравното министерство стартира информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция. Проведени са срещи за сътрудничество с общини, представителите на СЗО в България; Представителството на ЕК, БЧК, БЛС, директорите на областните болници в страната и др.

Осигурени ваксини за следващите две години

Здравното министерство е заявихме участие в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващите две години – 2022/23.

„Зелен сертификат“ за Covid-19

Кацаров посочва, че е заварил над 5000 души с погрешно издадени сертификати, като е липсвала дори оперативна процедура за поправянето им. Той посочва, че сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис.

Под негово ръководство здравното министерство създаде процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати. Организира издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като  България стана една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадохме възможност за изтегляне на зеления сертификат без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център, отчита от МЗ.

Проучване  и анализ на данните за преболедувалите

Медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС, се посочва в отчета на МЗ.

Сега се извършва сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса).

Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание.

Вместо поставяне на стиропор - дигитализация

Кацаров посочва още, че в наследения от предишното управление План за възстановяване и устойчивост повече от половината средства са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности.

В изключително кратките срокове, които остават за внасянето на плана в ЕК, написахме изцяло нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването. Вместо поставяне на стиропор, фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии,

Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата.

Особен фокус поставяме на достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането но доболничната помощ.

Преработен проект за болниците

Кацаров посочва, че е преработен проектът за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия, като в него са включени всички болници в страната, които са лекували болни с Covid-19. Предстои стартиране на процедурите по ремонт и закупуване на апаратура.

Нови медицински стандарти

Обнародвани са изменения в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения.

Стартирана е работа по изменение на две наредби, свързани с акредитацията на лечебните заведения и специализацията на младите лекари с цел подобряване на условията, реда, организацията и възнагражденията им.

Направена е спешна промяна в Наредба 4, която да даде възможност на лекарите да изписват и на хартиени рецепти, когато лекарствата не се заплащат от НЗОК. От 1 юни беше въведено изцяло електронно изписване на лекарства, които са напълно или частично платени от НЗОК.

Предприети са действия Рецептурните книжки и Протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли. 

Създадена е нова дирекция за правата на пациента в Министерство на здравеопазването, която да работи по формирането на национални политики. Назначени са първите служители в новата дирекция.

Определена е работна група, която да разработи Национален антираков план.

Одит на болниците и поръчката за предпазни средства и апаратура

Извършен е анализ на годишните отчети за дейността и на годишните финансови отчети на почти всички държавни болници и са идентифицирани проблемните от тях.

Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците „Александровска“, „Лозенец“ и „Пирогов“ заради установените нарушения.

Проверка установи, че голяма част от процедурите по закупуване на лични предпазни средства, респиратори и лекарства за  периода на извънредната епидемична обстановка от 13 март 2020 г. досега са провеждани непрозрачно, като по неясен начин са получавани оферти от български и чуждестранни фирми. В резултат на това част от закупените респиратори и лекарства, някои като хидроксихлорохин (купен на цена повече от два пъти над пазарната) са останали неизползваеми и може да бъдат бракувани. Закупени са без обществена поръчка ненужно голям брой респиратори на цени, надвишаващи пазарните, част от които са доставени неокомплектовани и без дължимата гаранция за употреба. Материалите от проверката са изпратени на МВР и Прокуратура.

Целия отчет може да прочете ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама