Удължават срока на електронното преброяване до края на септември

14:10, 16 сеп 21 25 2701 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември. Това съобщи говорителят на правителството Антон Кутев.

Срокът за попълването на онлайн анкетните карти на НСИ, което се прави веднъж на всеки десет години, изтичаше на 17 септември, но заради технически проблеми и хакерски атаки в първите дни много от българите имаха затруднения да се преброят.

Според НСИ разтеглянето във времето ще даде възможност на повече хора да се преброят електронно, което е от ключово значение в условията на епидемична обстановка.

Почти милион българи са се преброили до момента

Към тази сутрин вече има почти милион преброили се лица - 998 694, каза днес в интервю за БНР директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Предложено е още предаването на кода за извършено преброяване да не се извършва при физическия обход на преброителите, който ще последва етапа на електронното преброяване.

НСИ ще поиска електронното преброяване да бъде удължено със седмица

По думите на Цветарски заложеният минимум е 50 на сто от населението да се преброи електронно, но очакванията са за около 70%, уточни той.

Техническите затруднения в началото на кампанията не са били свързани пряко с огромен интерес на желаещи да се преброят, обясни Сергей Цветарски. Той определи блокирането на системата като „злонамерена атака“. Той увери, че въпреки това няма теч на данни.

НСИ открива център за съдействие за граждани и преброители

Националният статистически институт открива помощен център за съдействие по въпроси на преброяването за граждани и преброители. Той се намира в сградата на НСИ на ул. „Панайот Волов“ № 2 в София и ще работи всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, включително събота и неделя

Отговори на 10-те най-често задавани въпроси за преброяването

На място гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, осигурени от института, като в процеса на попълване на онлайн картата ще могат да задават въпроси и да получават съдействие от експерти на НСИ. За посетителите ще бъдат осигурени маски и
дезинфектанти, както и необходимото разстояние между работните места,
на които ще се преброяват.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама