Големите кавички на седмицата (13 - 17 септември)

13:00, 18 сеп 21 / Големите кавички 25 3196 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (6 - 10 септември)

В момента, в който стане дума за г-н Гешев много депутатски сърца се оказват заешки и много колена омекват рязко. С очите си виждам как хора, които в медиите декларират как ще се борят срещу него и една изключителна смелост да участват в промяната на Закона за съдебната власт, за преместването на Бюрото за защита в Министерството на правосъдието, рязко започват да липсват от комисии, да не искат да се подпишат за извънредно заседание на НС, в зала да гласуват в т.нар. коалиция „Гешев“. И това е изключително разочароващо“, заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев по повод случилото се в петък в правна комисия при приемането на закона за преместването на Бюрото за защита от главния прокурор на подчинение на Министерството на правосъдието.

Ако Петър Стоянов се кандидатира от ГЕРБ, аз няма да гласувам за него. Обвързването на един сериозен човек, дал толкова много на България, с ГЕРБ, е неправилно. Той дава на ГЕРБ, не ГЕРБ на него“, заяви бившият служебен премиер и основател на Съюза на свободните демократи (ССД) Стефан Софиянски по повод факта, че името Петър Стоянов е сред обсъжданите в ГЕРБ за кандидат-президент на предстоящия вот. „Нормалните седесари не са в коалицията с ГЕРБ“, коментира Софиянски. 

Гласят Петър Стоянов за нов президентски мандат?

„Гледах на живо предаването на Цветанка Ризова по bTV, в което гост беше Татяна Дончева. Всъщност, не беше на гости Татяна Дончева. Беше на гости вестник „Шок“. Не - „Уикенд“ беше. Не, не, вестник „Папараци“ или вестник „Сензация“. Абе, де да знам, един от тия беше. Защото заместник-председателят на парламента не може да гостува в национална телевизия и да говори такива лъжи и обиди. Без факти. Без доказателства. Без морал. Жълти. Гнусни. Унизителни. Защото, ако приема факта, че не жълт вестник, а заместник-председателят на парламента говори по подобен начин, трябва да приема, че ние сме избрали жълт вестник за заместник-председател на парламента. А това не говори добре за нас“. Това коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във връзка с последното интервю на Татяна Дончева, в което тя критикува него и партията му.

„Но Татяна Дончева няма да бъде повече заместник-председател на парламента, даже няма да бъде депутат в парламента, защото няма да я изберат на следващите избори. Което говори добре за нас“, добави той. 

Интересите на Аз-а взеха връх над разума. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна в последното заседание на Народното събрание.

„46-ото Народно събрание трябва да е урок и дано днес на 15 септември да сме добри ученици и да сме го научили... 46-ото Народно събрание започна по грешен начин и няма как да свърши по правилен. Началото беше сбъркано, защото сложихме предварително разделителни линии - партии на статуквото и партии на промяната. Сбъркано, защото под това вие, уважаеми колеги, от новите партии, разбирахте партии, които са били в парламента, са в парламента и такива, които са били извън парламента...Вие вече два парламента сте тук, вътре, следователно вече сте статукво, каза още Нинова. 

Илюзията за плаващи мнозинства ни изигра лоша роля. Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба на гласове, на интереси. Липсата на разум и отговорност за трайно мнозинство е втората причина да стигнем дотук, каза още Нинова.

„Слуховете за моята политическа смърт са преувеличени, както винаги“, заяви в Twitter адвокатът и почетен консул на Барбадос Петър Илиев. Той бе предложен за министър на правосъдието в първия проектокабинет на „Има такъв народ“. След това името му се спрягаше за премиер на втория, но в последния момент бе номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Информацията за юриста обаче е свалена от сайта на „Има такъв народ“. А преди дни главният секретар на партията на Слави Трифонов и зам.-председател на парламентарната група Виктория Василева обяви, че той е „приключила страница“ за партията и са си взели поука от грешките. По думите ѝ не само Петър Илиев, но и „много други хора“ не фигурират в погледа напред на партията.

В същото време председателят на парламентарната група Тошко Йорданов уточни вчера пред журналисти в кулоарите на парламента, че Илиев не е член на партията, а експерт. „Ще разчитаме на него по същия начин, нищо не се е променило в отношенията ни“, каза Йорданов.

„Европейската комисия най-накрая призна пълния провал на българската правосъдна система. Ако в България имаше работещ правов ред, аз щях да бъда или осъден, или оправдан. До ден днешен аз не съм дори разпитан. Удобно излиза да ме „държат на трупчета“, написа във Facebook бизнесменът Васил Божков, който от месеци е в Дубай. 

Той намекна, че партията му - „Българско лято“ може да не успее да участва в предсрочните парламентарни избори на 14 ноември, заради сакциите по „Магнитски“. Не посочи каква е конкретната причина, но вероятно става въпрос за ограничения, свързани с откриването на банкова сметка в България, което предполага, че няма как да финансира предизборната си кампания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама