Сърцата на хората, слушащи една история, туптят еднакво

16:00, 18 сеп 21 / Любопитно 25 1496 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Телесните функции на хората, които слушат една и същата история, несъзнателно се синхронизират. Става въпрос за сърдечния ритъм и дишането, сочи ново изследване на учени от Градския университет в Ню Йорк, публикувано в списанието Cell Reports.

„Важното е, че слушателят обръща внимание на действията в историята, която слуша“, добавя съавторът Джейкобо Сит. „Не става въпрос за емоции, а за ангажираност на внимание и мислене за това, което ще се случи след това. Сърцето ви реагира на тези сигнали от мозъка“.

Екипът провежда редица експерименти, за да изследва ролята, която съзнанието играе, когато става въпрос за сърдечната честота на слушателите.

В първия експеримент доброволците са слушали аудиокнига „20 000 левги под водата“ на Жул Верн, докато са били свързани към електрокардиограма. По време на слушането сърдечният им ритъм се е променял въз основа на случващото се в историята.

Кои са най-добрите примери за приятелство в литературата

Във втория експеримент доброволците са гледали кратки учебни видеоклипове без емоционално съдържание, като учените установяват, че сърдечната им честота отново съвпада, пише БГНЕС. 

Един от водещите професори в изследването уточнява, че проучването е важно за разбирането на вниманието и връзката между мозъка и тялото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама