Световната банка обвини Кристалина Георгиева в натиск в полза на Китай

08:49, 17 сеп 21 / Свят 25 1958 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Името на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева бе замесено в скандал, обхващаш периода, когато тя е била изпълнителен директор на Световната банка.

В публикация на „Блумбърг“, позоваваща се на доклад на Световната банка, се посочва, че Георгиева е оказвала натиск да се подобри класирането на Китай от 85-то на 78-мо място в класацията „Doing Business“ за 2018 г. Натискът е оказван точно в момент, когато се е очаквало Пекин да играе ключова роля за увеличението на капитала на Световната банка. В доклада се споменава и името на тогавашния ѝ съветник Симеон Дянков.

От офиса на Кристалина Георгиева заявиха за bTV, че тя изразява несъгласие с изводите на доклада, свързани с нейната роля в работата ѝ по класацията. „Бих искала да изразя принципното си несъгласие с констатациите и тълкуванията в разследването на нередностите в данните, доколкото то се отнася до моята роля в работата по доклада „Doing Business“ на Световната банка за 2018 г. Вече проведох първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос“, каза Георгиева.

След откриването на подобни етични проблеми Световната банка съобщи, че прекратява изготвянето на класацията.

Какво казва докладът?

„В последните седмици преди публикуването на доклада в края на октомври 2017 г. тогавашният президент на Световната банка Джим Йон Ким и Георгиева, по това време главен изпълнителен директор на банката, се срещат със свои служители и ги молят да разгледат възможността за актуализиране на методологията по отношение на Китай“, отбелязва „Франс прес“.

Ким е обсъждал класацията с високопоставени китайски служители, които са били разтревожени от класирането на страната, а помощниците на Ким са повдигнали въпроса как да я подобрят, се посочва в обобщението на проучването, публикувано от Световната банка.

Според доклада, в който са анализирани 80 000 документа и са интервюирани десетки настоящи и бивши служители на Световната банка, Георгиева е порицала високопоставен служител на финансовата организация за „лошо управление на отношенията на банката с Китай и неоценяване на значението на доклада за страната“, пише още „Франс прес“. Така под натиска на ръководството, служителите на Световната банка са променили някои от входящите данни и така Китай е излязъл по-напред в класацията.

В разследването се казва, че Георгиева е благодарила за „приноса за многостранността“ на високопоставен служител в Световната банка, както и че тя е посетила дома на мениджъра, отговарящ за доклада, за да вземе копие и е благодарила, че e помогнал за „разрешаването на проблема“. „Занапред ще работим по нов подход за оценка на бизнес и инвестиционния климат“, се казва още в изявлението на Световната банка.

Освен в този доклад, етичната комисия на Световната банка е открила и нередности в доклад от 2020 г., когато българката вече е избрана за управляващ директор на МВФ. Проучването е изготвено от адвокатската кантора „WilmerHale“, която е наета от Комисията по етика към Изпълнителния съвет на Световната банка - органът, който отговаря за етичните въпроси, свързани със служители на съвета.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:58, 17 сеп 21

Господ е справедлив. Тази Сталинка измести успешната кандидатура на Ирина Бокова за ООН. Провали кадърната Бокова, провали и България. Всичко се връща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама