Макрон откри опакованата Триумфална арка

11:10, 17 сеп 21 / Култура 25 3078 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Френският президент Еманюел Макрон участва в откриването на опакованата Триумфална арка в Париж. Тя е проектирана от американския художник с български произход Христо Явашев-Кристо.

На церемонията по откриването присъстваха и кметът на Париж Ан Идалго и министърът на културата на Франция Роузлин Башло-Наркин.

Пускат пощенска марка, посветена на Христо Явашев - Кристо

Опаковането на Триумфалната арка в Париж започна в началото на седмицата. Последните работници, завършвайки финалните щрихи, се спуснаха от върха на арката след 17:00 часа. Сребърната „опаковка“ е украсена с червени панделки и ще бъде отворена за обществеността от 18 септември до 3 октомври.

Кристо и съпругата му Жан-Клод вече са опаковали Pont Neuf в Париж, Райхстага в Берлин и са автори на плаващите кейове в Италия. Те обаче винаги са мечтали да направят „опаковка“ на Триумфалната арка. Разработват този проект от 1962 г. насам. Художникът почина през 2020 г., а съпругата му почина през 2009 г., но племенникът им Владимир Явашев сбъдна мечтата им.

Почина художникът Христо Явашев - Кристо

Проектът струва 14 милиона евро чрез продажбата на оригинални произведения на Кристо. За да се покрие монумента, са били необходими около 25 000 кв. м. плат, както и 3 хил. м. червена панделка, за да изглежда арката като подарък. 95 души са участвали в опаковането, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама