По-малко от 1% учители и ученици са под карантина

14:53, 17 сеп 21 25 1745 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Два дни след старта на учебната година по-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от COVID-19 или контакт със заразен. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната. 

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище - 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%).

Училище в пандемия: Повече от 700 хил. деца влязоха в клас

Още по нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.  Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН), като се позовават на информация от Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“. 

От образователното ведомство посочват, че всекидневното проследяване на заболеваемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

Те припомнят, че решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се вземат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво. 

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да вземат такива решения за отделни паралелки. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама