Какви ползи крие гроздето?

14:00, 19 сеп 21 / Любопитно 25 1870 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Гроздето е символ на плодородието и изобилието. Вкусният плод е обичан както от възрастни, така и от деца. Отдавна е известно и че съставките му имат изключително положителен ефект върху организма. Неслучайно навремето се е считал за храната на боговете. 

Преди векове лекарите съветват да се яде грозде или да се пие сокът му в случай на главоболие, загуба на енергия, загуба на апетит и други признаци на слабост. Съвременните учени са направили много изследвания и са доказали научно, че твърденията на техните предшественици са верни. Накратко консумацията на грозде стимулира работата на мозъка, дава енергия, помага в борбата с депресията, укрепва имунитета и стените на кръвоносните съдове. Освен това то намалява вероятността от развитие на рак, помага за облекчаване на стреса и нормализира храносмилането. Изследователи твърдят, че гроздето предотвратява и развитието на хронична бъбречна недостатъчност и болест на Алцхаймер. Според тях то намалява и болката в ставите при движение. 

Ползите при жените и мъжете

Според главния лекар на австрийския здравен център в Москва „Верба Майер“ Ирина Попова, гроздето съдържа вещества, които намаляват възможността за развитие на злокачествени тумори на млечната жлеза и матката. Подходящ е и за бременни жени, защото укрепва имунитета и подобрява работата на храносмилателния тракт. По думите ѝ 

при мъжете пък плодът предотвратява развитие на рак на простатата, има благоприятен ефект върху потентността и върху пикочно-половата система.

Недостатъци

Въпреки изобилието от полезни качества и голямо количество витамини и минерали, не бива да ядем грозде в неограничени количества.

Гроздето съдържа много захар, предупреждава лекарят - в 100 грама цели 15 грама са захар. Това уврежда стените на кръвоносните съдове. Високият гликемичен индекс на плода повишава апетита и може да доведе до наддаване на тегло.

То съдържа киселина и захар, които имат изключително негативен ефект върху зъбите. Те са основните причини за кариес. Ако обаче не консумирате килограми грозде и ако изплакнете устата си с чиста вода след консумация на този вкусен плод, няма да имате причина да се притеснявате за тях повече от обикновено, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама