Няма проблем с охраната на Гешев, НСО ще го пази

09:51, 18 сеп 21 / Политика 25 1725 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Преместването на Бюрото по защита отново в Министерството на правосъдието няма да създаде затруднения по отношение охраната на главния прокурор, тъй като той има право на защита по Закона за Националната служба за охрана. Това коменитра служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Отнеха от Гешев Бюрото за защита

„Проведох среща с Иван Гешев, тъй като не трябва да се допуснат никакви сътресения в периода на преминаването на Бюрото по защита на свидетели от главния прокурор към Министерството на правосъдието. За мен това не е била приоритетна задача, парламентът инициира тази промяна, защото в момента има открито конституционно дело“, поясни той в ефира на bTV.

За разлика от главния прокурор, аз няма да се движа с няколко големи автомобила, които да осигуряват защитата ми. Тя ще бъде за свидетелите и магистратите, отбеляза Стоилов. 

За размяната на съобщения между Гешев и Арнаудова

„Това показва наличието на неформални отношения между тези две институции, което според мен не укрепва институционалното доверие към тях. За мен не е добре, тъй като те се позоваваха на съвместни акции на МВР и прокуратурата, но в крайна сметка посредничеството за такава лична комуникация между бившия премиер и главния прокурор в момент, когато тази тема се обсъжда в парламента е в повече от това, което изискват техните официални позиции“, така Стоилов отговори на въпроса какво мисли за чата между главния прокурор Иван Гешев и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова по време на заседание на парламентарната комисия по правните въпроси преди дни.

За Специализирания съд

Трябва да продължи да има специализирано правосъдие, без Специализиран съд. Това означава да се създадат специализирани отделения в седалищата на 5-те апелативни района към съответните окръжни апелативни съдилища и да се стесни обхвата на компетентност на специализираното правосъдие. Така магистратите няма да бъдат податливи на местен натиск.

За политическия проект на Петков и Василев

Кирил Петков и Асен Василев натрупаха известен опит и значителна популярност чрез работата си в служебното правителство, вложиха много енергия, така че имат правото на своите амбиции да получат подкрепа от българските граждани на изборите. Мисля, че те ще имат резултат, който ще им позволи не само да участват в парламента, но и да повлияят дори може би да помогнат за образуването на следващата управленска конфигурация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама