Планът за възстановяване ще бъде изпратен до октомври

12:13, 18 сеп 21 / Политика 25 1591 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Планът за възстановяване ще бъде изпратен на ЕК най-късно до края на септември или началото на октомври. Това обяви служебният премиер Стефан Янев.

„Планът за възстановяване бе подобрен и бе коментиран на ниво експерти в ЕК, каза Янев, но има един проблем, който изглежда непреодолим. И той е да се постави точна дата за затваряне на „Мариците”, подчерта той в ефира на Дарик радио.

„Ние сме изправени пред дилемата дали можем да вземем такова решение, или да се опитаме да намерим друго решение с ЕК. Вариантите са налице”, каза Янев и допълни, че датата 2036 година за затваряне на Мариците е приемлива, но темата ще бъде поставена и на политическо ниво, в Европейския съвет. 

Енергийната система работи на прага на възможностите си

Янев коментира и темата за високите цени на тока и проблемите в енергетиката. Според служебния премиер енергетиката е сектор, който е бил неглежиран в последните 10 години.

Енергийната система работи на прага на възможностите си, но в момента цените са едни от най-ниските в Европа. Липсва устойчива стратегия за развитието на енергетиката, каза още той и посочи, че всички трябва да се обединят в решаването на проблемите в този сектор. Основното в тази тема е да се произвежда евтина енергия, подчерта Янев.

Усилията на служебното правителство в тази посока може да не се видят веднага, но това което предстои е съвместна работа на всички в тази област, съвместно с Комисията по енергийно и водно регулиране и с Енергийната борса, да се търсят пътища за преодоляване на проблемите.

Изборите остават основна задача

Подготовката на изборите остава основна задача и пред втория служебен кабинет, оглавен отново от Стефан Янев.

Ние сме в уникалната ситуация да правим трети поред избори в една година, заяви служебният министър-председател. Според него това е в резултат от неумението на политическите партии да разчетат желанието на хората и трябва да се търси решение. Партиите трябва да търсят път към хората и да си зададат въпроса, защо намалява избирателната активност, посочи той.

За заявката на бившите вече членове на първия кабинет „Янев” – Кирил Петков и Асен Василев, да участват в изборите на 14 ноември, премиерът каза, че в един отбор незаменими хора няма, всички трябва да работят като един отбор.

Отношението ни към тях и към всички останали партии ще бъде еднаква, да се създадат равни условия за всички, подчерта премиерът.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама