Математикът Николай Витанов заплашван заради Covid прогнозите си

12:35, 23 сеп 21 25 1957 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Математикът на БАН проф. Николай Витанов, който бе част от Щаба за борба с коронавируса, е бил заплашван заради работата си. Това съобщи самият той в ефира на Нова телевизия. 

„В края на миналия октомври бях тръгнал със семейството си на път, трябваше да излезем на магистралата. Имам навици от казармата - погледнах в какво състояние е автомобилът преди да тръгна и видях, че нещо не е наред. Гумата беше обработена така, че да изгърми при висока скорост. Няма как това да е било случайност, беше направено добре. Заплахите продължават. Не смятам да подавам жалба за сигналите срещу мен. Оправям се по друг начин”, разказа той.

Проф. Витанов обясни, че ще продължи да прави анализите до края на тази Covid вълна, а след това ще спре. „Изкарах 3 вълни, правейки анализи и прогнози за Националния оперативен щаб. Ще изкарам още една за народа, но не съм казал, че ще е до края. След това ще спра да се занимавам с тази дейност”, каза още той.

„Искам да кажа на младите си колеги, които ще правят анализи и прогнози – внимавайте много. Първите 2 седмици ще чакат да се провалите. Ако това не се случи, ще започнат да ви хейтят. Когато видят, че продължавате да не се проваляте, ще започнат да ви отправят заплахи, а след това и ще ви посегнат”. 

Коронавирусът у нас: Спад на новите случаи

Той коментира и епидемичната обстановка у нас. „Както прогнозирах, първичният пик дойде през септември. Броят на заразените се вдигна на 2100. Започна спад. Сега сме във вторичния пик”, посочи Витанов.

„Прогнози за повече от 7 дни не правя. Никога не съм участвал във взимане на решения. Единственото, което правя през последните 18 месеца, са анализи. Каквито са числата – такива. Виждате, че каквото казвам – става”, каза още математикът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама