230 хил. възрастни ще могат да се ваксинират срещу грип безплатно

16:12, 23 сеп 21 25 1918 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Противогрипните безплатни ваксини се осигуряват ежегодно. Желаещите ще могат да се ваксинират при личния лекар след средата на октомври. След началото на същия месец в аптеките ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип, съобщиха от здравното министерство.

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип сега?

Този сезон беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания, като бяха отчетени изключително ниски нива на активност в Северно полукълбо. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грип.

Ваксините срещу COVID-19 не предизвикват стерилитет

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон сега повече хора ще са податливи на заболяване.

Как да се предпазим от грип?

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти. Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа и др.

Важно е да знаем, че симптомите на сезонния грип наподобяват тези при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

Съгласно Кратката характеристика на продукта ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина. Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия, а ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама