Сп. „Икономист“ призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

10:16, 24 сеп 21 / Свят 25 1921 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Реномираното издание „Икономист“ призова Кристалина Георгиева да подаде оставка заради скандала с манипулираните данни за Китай, пишат световните агенции.

Световната банка обвини Кристалина Георгиева в натиск в полза на Китай

„През 2003 г. Световната банка започна публикуването на класация, която оценява добрите условия за правене на бизнес с различни страни по света. До 2017 г. премиерът на Китай се оплакваше, че страната му изостава“, посочват от „Икономист“. Поради тази причина Китай намаляват таксите, оптимизират разрешителните и започват да използват електронни печати, за да се намали бюрокрацията.

„Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията на банката. Лидери са я използвали за мотивиране и наблюдение на реформите и са се хвалели с напредъка на страна си. МВФ цитира класацията миналата година, аргументирайки отпускането на кредити на Йордания“, казват още от „Икономист“.

Кристалина Георгиева беше обвинена, че в качеството си на директор на Световната банка е оказвала натиск върху служителите си да завишават данните за Китай. Георгиева отрече твърденията.

Според „Икономист“ Георгиева трябва да подаде оставка като шеф на МВФ, тъй като авторитетът на Световната банка е сринат заради нейните действия.

„Ръководителят на МВФ трябва да пази баланса, докато двама от най-големите им акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, пише в материала на изданието.

„Следващият път, когато МВФ се опита да оцени валутен спор или да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г -жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакционния материал на изданието.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама