Големите отсъстващи: къде се крият кандидат-президентите?

15:04, 24 сеп 21 / Политика 25 2121 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Броени дни остават до края на регистрацията за участие в президентските избори на 14 ноември, а голяма част от участниците в надпреварата за „Дондуков“ 2 все още са неизвестни.

При 23 кандидат-президентски двойки през 2016 г., днес са ясни едва шест, от които само една е с реални шансове. Така по всичко изглежда, че надпреварата няма да е зрелищна, нито сблъсъкът – титаничен. По-скоро ще гледаме вяло състезание с предизвестен победител, а големият въпрос е не кой ще победи, а на кой тур.

Радев отсега води с няколко обиколки

Основният претендент за поста е Румен Радев, който заедно с Илияна Йотова се впуска в битка за втори мандат. На фона на разразилата се политическа криза и двата поредни провалени парламента подкрепата за настоящия държавен глава расте. Разбира се, голям принос за това имат назначените от него служебни правителства, чиято работа получи положителна оценка заради разкритите злоупотреби на предишното управление. Но още преди това държавният глава се позиционира като опозиция на ГЕРБ, Бойко Борисов и Иван Гешев и затова получава симпатии от различни места.

И този път кандидатурата Радев и Йотова ще бъде издигната от „многолюден“ инициативен комитет, който ще бъде обявен през следващите дни. Тандемът им обаче се радва на широка подкрепа. Зад него застават БСП и „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ - новият проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Очаква се „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също да удари рамо на Радев, макар да обявиха, че ще изчакат да видят и останалите кандидати преди да вземат решение.

Другите „известни“ участници

А изборът поне засега не е много голям. За участие в надпреварата вече са се записали още двойките Александър Томов - проф. Лъчезар Аврамов (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“) и Костадин Костадинов - Елена Гунчева (партия „Възраждане“). Сред кандидатите за „Дондуков“ 2 са още бившият служител на ДАНС Росен Миленови,  журналистът и председател на сдружение „Азбукари” Цвета Кирилова и вечният протестиращ Йоло Денев.

Преди време заявка за участие в президентския вот беше дал и председателят на федерацията по ММА Станислав Недков – Стъки, но той остава извън надпреварата, тъй като няма навършени 40 години.

И макар несъмнено тези кандидатури да са колоритни, нито една от тях не е сериозна конкуренция на Радев за „Дондуков“ 2. Както се казва те участват „за спорта“, но не и за победа.

Големите отсъстващи

Реални опоненти на настоящия държавен глава се очаква да излъчат ГЕРБ, „Демократична България“ и дори ДПС, които дадоха заявка, че за пръв път може и да издигнат свой кандидат. И трите формации обаче все още запазват мълчание по темата и изчакват с номинацията.

Изборите на 14 ноември са кулминацията в 5-годишния сблъсък между Румен Радев и Бойко Борисов. Напрежението между първите мъже в държавата прерасна истинска война между институциите и победителят ще стане ясен след два месеца. Най-яростният противник на Радев обаче все още не смее да разкрие на кого ще заложи в тази битка, тъй като се страхува от атаки. Вместо името му от партията разкриват „на час по лъжичка“ по малко за него, колкото да поддържат интереса.

„Демократична България“ пък все още съгласуват помежду си имената за своя кандидат. А тъй като процедурата по номинации трябва да протече поотделно първо във всяка от трите партии на коалицията, отсега е ясно, че това ще отнеме известно време. Дясната формация се кани да излъчи кандидат, който е антипод на Радев - със строг граждански профил, който не е бил в службите за сигурност и армията. Все още обаче не се чува списък с възможни имена. Ясно е само, че това няма да е Лозан Панов, чийто мандат начело на ВКС изтича през януари.

След размяната на остри реплики между Румен Радев и Мустафа Карадайъ, ДПС очаквано отказа да го подкрепи за втори мандат. Движението втвърди тона срещу държавния глава и служебния кабинет и дори допусна издигането на собствена кандидат-президентска двойка, което е прецедент в историята на партията. До момента ДПС винаги са давали подкрепа за кандидат-президенти, издигани от други партии или от инициативни комитети. Ето защо и тук нещата се очаква да се проточат.

Неясна е ситуацията сред патриотичните формации. ВМРО ще се яви самостоятелно и ще издигне своя кандидат-президентска двойка. Все още обаче не е ясно дали Красимир Каракачанов ще направи трети опит да влезе на „Дондуков“ 2 след неуспешните такива през 2011 г. и 2016 г.

Веселин Марешки е готов да се изправи срещу Радев, но все още е под въпрос дали ще го направи. Дали и как НФСБ и „Атака“ ще участват в президентската надпревара също не се знае на този етап.

От сега пък е ясно, че „Републиканци за България“ ще се включат в президентските избори. Кой ще бъде кандидатът им за поста – е въпрос, който тепърва ще получи отговор, особено след като формацията даде заявка, че ще сформира коалиция за парламентарните избори.

Скамейката с кандидати е къса

Издигането на собствен кандидат за президент легитимира отделните политически формации. Това е доказателство за идентичност, разкрива кадровия капацитет и управленски потенциал на отделните субекти. Не на последно място дава чисто технологично предимство на изборите, тъй като онези партии, които излъчат кандидат за „Дондуков“ 2 ще имат еднакъв номер в бюлетината за двата вота (президентски и парламентарен).

Издигането на кандидат-президент обаче се оказва сложна задача, защото скамейката с подходящите кандидати е къса, противно на никнещите един след друг нови проекти.

Новите формации нямат достатъчно представителност и сили да издигнат кандидатура, познатите играчи пък се затрудняват с избора на достатъчно силна кандидатура, която вече да не е „окаляна“ или „изхабена“.

Тъжният факт е, че скамейката с ярки публични фигури, които будят доверие, е прекалено къса и условия за реално състезание, уви няма. А при липсата на подходящи кандидати, да говорим за смислени дебати, е направо смехотворно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама