Скокът в цената на тока: Ядрото на предизборната кампания

16:37, 24 сеп 21 / Политика 25 1819 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

На 1 юли тази година КЕВР одобри по-високи цени за тока и парното, като средното повишение на електроенергията за страната беше 4,40%, а на парното с близо 17 на сто. Поради резкият скок в цената на природния газ на световните пазари обаче от енергийния регулатор предупредиха, че е възможно тя да продължи да се увеличава и през следващата година. В същото време цената на тока за бизнеса у нас е 150 евро за мегаватчас, което означава, че увеличението стига към 300%. 

Прокуратурата проверява цените на тока и парното

Именно ценовият скок на енергията доведе до осезаемо повишение на производствените цени. Това се отрази на редица сектори, като десетки стоки и услуги, железници и производството на хранителни продукти от първа необходимост, като хлябът и олиото. А от опит знаем, че българинът се впряга най-много, когато някой удари по джоба му. Именно затова с наближаването на президентските и парламентарни избори и застудяването на времето, много политици решиха нададат гласност на проблема. 

Вчера ДАНС и МВР влязоха в КЕВР, за да проверят дали има спекула във високите цени на индустриалния ток. А от ВМРО излязоха на протест като едва не нахълтаха в сградата на Министерството на енергетиката. Те настояха да бъдат взети мерки срещу спекулата на енергийната борса и да бъде разпусната КЕВР. Патриотите искат и да се наложи мораториум върху износа на ток от частни фирми, да се предоговори зелената сделка с Европейския съюз и да бъде построена АЕЦ Белене.

„Булгаргаз“ прогнозира ново поскъпване на природния газ

Днес глас нададе и Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“ като също поиска оставката на ръководствата на енергийната борса и енергийните дружества. Тя също призова за радикални мерки от страна на служебното правителство, защото в противен случай политическите и корпоративните обвързаности на хората на високи нива в енергетиката ще доведат до „просешка тояга българските граждани и ще има хора на улицата“. Бившият омбудсман дори определи като закъсняло влизането на ДАНС и МВР в КЕВР. 

За ГЕРБ пък то е поредната PR акция на вътрешния министър Бойко Рашков. Според тях действията му били насочени в неправилната посока и трябвало да се обърне към Министерството на енергетиката, за да им потърси отговорност за бездействието по въпроса с тока.

А Рашков от своя страна заподозря заложени бомби от предишните управляващи.  „Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство“. До няколко дни ще изясним проблематиката“, изтъкна той. 

Отчитаме, че това е тенденция на световния пазар и ние не сме изолиран остров. Все пак е задължително да установим дали няма фактори у нас, които да стимулират подобни процеси. За да правим такива проверки, каквито досега не си спомням да са правени, значи имаме определени съмнения и трябва да изчистим този въпрос – както в КЕВР, така и на други места. Проверката ще продължи, докато нещата се изяснят”, коментира още вътрешния министър.

Директорът на Българския енергиен холдинг Валентин Николов пък предупреди, че е много трудно да се предприемат мерки срещу високите енергийни цени, защото проблемът засяга цяла Европа. Той отбеляза, че е важно да се има предвид и липсата на парламент, тъй като не могат да бъдат наложени и законодателни промени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама