Лидия Йорданова: Хората не мислят доброто управление задължително като ново

16:44, 24 сеп 21 / Политика 25 1741 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Продължаваме промяната“ е проект, който впечатлява хората с това, че залага на потенциала на млади и образовани българи, учили в чужбина, върнали се вече у нас. Опасенията са, че традиционните партии имат ресурс да неутрализират подобен проект. Това каза пред БНР Лидия Йорданова, управител на агенция „Екзакта“. Тя представи резултатите от проучване, при което е използван методът на фокус групите за установяване на нагласите на избирателите.

„Екзакта“: 39% от българите се информират за предизборната кампания от 3 медии едновременно

Хората не мислят доброто управление задължително като ново, а като управление с добър профил - експертен, политически, консенсусен и медиен“, смята тя. По дуите ѝ според народа едно от предизвикателствата пред новата формация е дали ще успее да очарова не само чуждия електорат, но и да печели подкрепата на негласувалите българи. Йорданова е категорична и че конкуренцията с ИТН и с ДБ няма как да бъде избегната.

Сегашната политическа ситуация се мисли от хората като нова и различна. Негативните оценки за последните два парламента форсират очаквания за преформатиране на политическото пространство и за смяна на поколенията в политиката. Хората бяха стъписани от липсата на продуктивна комуникация между парламентарните групи. Според населението всички са виновни“, посочи собственичката на социологическата агенция. 

Лидия Йорданова: Българите искат да се скъса със сенчестата политика на кукловодите

Лидия Йорданова подчерта, че няма промяна в профила на подкрепата за Слави Трифонов - „младежкият електорат в основата на неговата електорална подкрепа засега не е ревизирал в голяма степен нагласите си да подкрепя тази партия“. „ГЕРБ наистина е първа политическа сила от много време. Би било редно да се твърди, че ГЕРБ е била първа политическа сила на територията на България и на предишните избори... Има две формации, които са на завет - ДПС и ГЕРБ, електоратът им не е одложен на натиск от източване. Що се отнася до БСП - не съм убедена, че ще могат да реализират ръст в рамките на кампанията... ГЕРБ провежда съзнателна стратегия да печели от неблагополучията, които му приписват други партии“, анализира тя. По думите ѝ протестните партии не са реализирали особено твърд електорат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама