11 пробиотични храни за железен имунитет

18:45, 25 сеп 21 / Любопитно 25 1291 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са изключително полезни за организма. Те подобряват храносмилането, намаляват депресията и гарантират здравето на сърцето.

Ето и кои 11 пробиотични храни подсилват имунната система:

Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици. То се прави от мляко, в което има млечнокисели бактерии и бифидобактерии. Консумацията на кисело мляко подобрява здравето на костите и нормализира кръвното налягане. Препоръчва се и при хора с непоносимост към лактоза. Не забравяйте да изберете кисело мляко, което съдържа активни или живи култури.

Как да преодолеем прекомерния апетит към сладко?

Кефирът е ферментирала пробиотична млечна напитка. Произвежда се чрез добавяне на кефирни зърна в краве или козе мляко. Кефирът може да подобри здравето на костите, да помогне при някои храносмилателни проблеми и да предпази от инфекции. Хората с непоносимост към лактоза могат без проблеми да го пият.

Кисело зеле е една от най-старите традиционни храни и е популярна в много страни, особено в Европа. Освен пробиотичните си качества, киселото зеле е богат източник на фибри, както и на витамини С, В и К. То има високо съдържание на натрий, желязо и манган, съдържа и антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са важни за очното здраве.

Темпе е ферментирал соев продукт, популярен високо протеинов заместител на месото. Темпе съдържа и добро количество витамин В12, който се намира главно в животинските продукти. Това го превръща в чудесен избор за вегетарианците, както и за всички, които искат да добавят хранителен пробиотик към диетата си.

Кимчи е ферментирала, пикантна корейска храна. Кимчи, приготвено от зеле, има високо съдържание на витамини и минерали, включително витамин К, рибофлавин (витамин В2) и желязо. Млечнокиселите му бактерии могат да бъдат от полза за здравето на храносмилателния тракт.

Ако сте над 30 години, забравете за тези храни

Мисо е ферментирала соева паста и популярна японска подправка. Тя е добър източник на протеини и фибри. Освен това е богата на различни витамини, минерали и растителни съединения, включително витамин К, манган и мед, пише Нова телевизия.

Комбуча е ферментирала напитка от черен или зелен чай. Тя ферментира чрез колония от бактерии и дрожди. Твърди се, че има широк спектър от ползи за здравето, но са необходими повече изследвания.

Киселите краставички са чудесен източник на здравословни пробиотични бактерии, които могат да подобрят здравето на храносмилателната система. Те имат ниско съдържание на калории и са добър източник на витамин К.

Мътеницата е остатъчната течност от производството на масло. Тя е с ниско съдържание на мазнини и калории, но съдържа важни витамини и минерали, като витамин В12, рибофлавин, калций и фосфор. Имайте предвид, че мътеницата, която е често срещана в супермаркетите, няма никакви пробиотични ефекти.

Само някои видове сирена, включително чедър, моцарела и гауда, съдържат пробиотици. Тези сирена са много хранителни и добри източници на протеин. Освен това са богати на важни витамини и минерали - калций, витамин В12, фосфор и селен.

Натто е друг ферментирал соев продукт, който е основен в японската кухня. Съдържа огромно количество витамин К2, което може да помогне за предотвратяване на остеопороза и сърдечни удари.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама